به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، بنابر اعلام مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت از دیروز تا امروز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۷ هزار و ۷۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۶۸۱ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۶۲۷ هزار و ۹۴ نفر رسید.
متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۳۳۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۷۴ هزار و ۲۴۱ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون دو میلیون ۷۴ هزار و ۸۹ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.
پنج هزار و ۵۳۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۱۶ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۳۳۸ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۱۰۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۳۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۱۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
تا کنون یک میلیون و ۲۳۱ هزار و ۶۵۲ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۲۵۳ هزار و ۶۳۵ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به یک میلیون و ۴۸۵ هزار و ۲۸۷ دُز رسید.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مسلم چشمی، رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با حضور در برنامه «طبیب» در خصوص اهداف طرح شهید سلیمانی گفت: هدفگیری این طرح قطع زنجیره ویروس و درمان است، در تفاهمنامهای که از ابتدا با وزارت بهداشت داشتیم طرح غربالگری را اجرا کرده و حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد مردم را غربالگری کردیم و با آسیبشناسی به این طرح رسیدیم و سه تیم را در نظر گرفتیم که بحث بیماریابی فعال، نظارت بر رعایت پروتکلها و تیم حمایتی برای خدمت به افراد کرونایی انجام شد.
او افزود: در این راستا ستاد بسیج در مجموعه استانها، نواحی، حوزهها، دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز درمانی، هلال احمر و باقی مراکز مرتبط یک تیم بزرگ شدند و الحمدالله موفق عمل کردند. این طرح در ابتدا چهار ماهه بود و چند گام داشت به تدریج قبل از عید طرح تشدید را ارائه کردیم، در این طرح به دنبال این بودیم که بیماریابی فعال را شدت ببخشیم و اطرافیان بیمار را ایزوله کنیم، این طرح خوبی بود و مبنای علمی داشت، اما همکاری لازم انجام نشد.
این متخصص داروسازی با اشاره به اینکه ما در این طرح دو گروه کار انجام میدهیم، اظهار کرد: یک سری کارها ایجابی و یک سری کارها سلبی است که در وزرات کشور متمرکز شده و آنها باید به عنوان قرارگاه عملیاتی کمک کنند مثل کنترل ورود و خروجها، کنترل رفت و آمدها، اعمال محدودیتها همه از وظائف این بخش بود که متأسفانه در این بخش کمک خوبی نشد و ما در این حوزه موفق نبودیم.
چشمی همچنین عنوان کرد: ما اخیرا به گام پنجم رسیدیم، در این گام این سه تیم کار خودشان را انجام میدهند علاوه بر اینکه در حوزه نظارت کمک بیشتری به مجموعه بهداشت و درمان میکنیم، چون ۲۲ قشر در بسیج داریم مثل بسیجهای دانشآموزی، فرهنگیان یا پزشکی و در گام پنجم قرار شد که هر ۲۲ قشر در حوزه رعایت پروتکلها به ویژه در بسیج اصناف نقش بیشتری داشته باشند، موضوع دیگر واکسیناسیون عمومی است که ما در واکسیناسیون هم کمک بسیاری خواهیم کرد.
او با اشاره به اینکه اگر بخواهم منصفانه صحبت کنم وزارت بهداشت همکاری خوبی با بسیج داشت، اضافه کرد:، اما مجموعه دولت آن طور که انتظار داشتیم کمک نکرد و میتوانست همکاری بهتری با ما داشته باشد به ویژه آنکه اگر در بخشهای سلبی و پشتیبانی کمک بیشتری میشد قطعا میتوانستیم موفقتر عمل کنیم، البته قولهایی داده شده تا برای آینده کمک بیشتری شود، منظورم وزارت بهداشت نیست، چون ما در یک تیم هستیم.
رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با تأکید بر اینکه هر جا استانداری و فرمانداری، علوم پزشکی همکاری خوبی داشتند در کنترل بیماری موفق بودیم و هر جا این همکاری خوب نبوده بیماری هم شدت بیشتری داشته، تصریح کرد: در برخی از شهرها بسیجها دست تنها بودند و توفیقی نداشتیم، مثلا در همین گام چهارم، در هر صورت بخشی از وظائف به دولت برمیگردد، از طرف دیگر مردم هم رعایت نکردند در همین ایام نوروز ویروس هم چرخید و تمام استانها را قرمز کرد.
چشمی در پایان در خصوص همکاریهای بسیج با وزارت بهداشت در حوزه واکسیناسیون نیز گفت: در خصوص واکسیناسیون یک سند ملی راهبردی تدوین شده و آنجا هم گامبندی شده و قرار است در گام پنجم به وزارت بهداشت در این حوزه نیز کمک کنیم. در هر صورت این یک کار تیمی است و کسی اینجا به دنبال سهمخواهی نیست، ما همه به دنبال کنترل اپیدمی هستیم و قرار نیست در اینجا پرچم مثلا دولت یا مجلس بالا رود، لذا مجموعهها و تیمها قشری و سیاسی به موضوع نگاه نکنند، این یک کار ملی است و همه باید دست به دست دهیم تا یک برگ زرینی در مجموعه اقدامات جمهوری اسلامی ثبت شود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران در برنامه تیتر امشب اظهار کرد: تزریق واکسن آسترازنکا از ۶ اردیبهشت روی ۲۴ هزار نفر در شهرهای ساری، بابل، یزد، اصفهان، کرمان، بندرعباس و زنجان آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
او افزود: در دو استان زنجان و یزد علاوه بر تزریق دو دوز واکسن از دوز یادآور هم استفاده میکنیم و واکسن آسترازنکا اولین واکسنی است که دوز یادآور آن همراه خودش عرضه شده است.
بیگلری تصریح کرد: در حال حاضر تمام کشورهای واکسن ساز ملزم شده اند تا دوز یادآوری هم برای واکسن خود داشته باشند چرا که وقتی دو دوز واکسن زده میشود بعد از مدتی ایمنی بدن کاهش پیدا میکند و حتما نیاز به دوز یادآور است، به همین علت برای این واکسن دوز یادآور هم طراحی کرده ایم تا بعد از انتقال واکسن دوز یادآور هم به افراد تزریق شود.
او ادامه داد: دوز یادآور در حال مطالعه است و اطلاعات اولیه نشان داده که تزریق همین دوز میتواند برای افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده اند کافی باشد.
داوطلب شدن ۷۰ هزار ایرانی برای تزریق واکسن کوو ایران برکت
در ادامه مظهری مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت اظهار کرد: در فاز یک این واکسن یک گروه ۸۸ نفره را مد نظر قرار داده بودیم و در فاز دوم یک گروه ۲۸۰ نفره را مدنظر قرار دادیم که هر دو با موفقیت انجام شدند و فاز سوم را شروع کرده ایم که در حال حاضر مشغول غربالگری و تعیین نوبت برای داوطلبان هستیم تا بتوانیم ۲۰ هزار نفر را واکسن بزنیم.
او ادامه داد: غربالگری برای تزریق واکسن کوو ایران برکت شروع شده و ثبت نام داوطلبان را از هفته گذشته آغاز کرده ایم، تقریبا ۷۰ هزار نفر از هم وطنان ایرانی برای تزریق این واکسن داوطلب شده اند.
مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت تصریح کرد: طبق مصاحبههای تلفنی که قبل از مراجعه داوطلبان برای انجام آزمایشها داشته ایم متوجه شده ایم که برخی افراد مانند کسانی که قبلا به کرونا مبتلا شده اند، بانوان باردار و ... واجد شرایط تزریق واکسن کرونا شناخته نشده اند و برخی هم بعد از انجام آزمایشها از لیست مطالعه خط خورده اند.
مظهری بیان کرد: فاز ۳ واکسن کوو ایران برکت در استانهای تهران، کرج، مشهد، اصفهان، بوشهر و شیراز انجام میشود.
مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت افزود: در فاز یک ظرفیت تولید ۳ میلیون دزُ تا خرداد ماه در اختیار مردم قرار میگیرد و این ظرفیت در تیرماه به ۷ میلیون دزُ و در شهریور ماه به ۲۰ میلیون دزُ خواهد رسید.
مظهری گفت: به محض دریافت مجوزهای لازم از وزارت بهداشت، بر اساس سیاستهای این وزارتخانه واکسن در اختیار مردم قرار میگیرد.
در ادامه اسحاقی، رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی گفت: از اواخر اردیبهشت ماه یا اوایل خرداد فاز دوم تزریق واکسن را شروع می کنیم و بعد از گذشت دو ماه ، فاز سوم آغاز می شود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مدیکال اکسپرس، مردم عادت کردهاند که در طی همه گیری ابتدا درجه حرارت خود را کنترل کنند، زیرا تب شاخص اصلی کووید-۱۹ است.
تفسیر جدید دانشکده پرستاری دانشگاه ایالتی واشنگتن، چنین نتیجه میگیرد که گرفتن دما نشانگر مفیدی برای آگاهی از ابتلا به ویروس کرونا در بزرگسالان نیست و به جای آن بهتر است از پالس اکسیمتر استفاده شود.
بر اساس این مقاله، در موارد سنجش علائم به ویژه تب، در تعریف استاندارد جهانی، درجه حرارت پایینتر از ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت، نشانه تب محسوب نمیشود و با توجه به این تعریف، در تحلیل این مقاله، بیش از ۳۰% از افرادمسن مبتلا به ویروس کرونا و عفونتهای جدی تب خفیف یا بدون تب دارند.
سایر علائم رایج کووید-۱۹ مانند خستگی، بدن درد و از دست دادن حس چشایی یا بویایی نیز ممکن است با توجیه افزایش سن، نادیده گرفته شود؛ به علاوه برخی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ هیچ علامت قابل مشاهدهای از کمبود سطح اکسیژن از جمله تنگی نفس، ندارند، اما با این حال اشباع اکسیژن زیر ۹۰ ٪ دارند، چنین هیپوکسی بدون علامت میتواند با نتایج بسیار ضعیفی همراه باشد.
محققان این دانشکده میگویند، اکسیمترهای نبض ارزان قیمت و قابل حمل باید برای استفاده گسترده در غربالگری کووید-۱۹ در افراد مسن در نظر گرفته شوند، زیرا این دستگاهها میتوانند تغییرات اشباع اکسیژن را بدون سایر علائم عفونت تشخیص دهند.
به اعتقاد نویسندگان این مقاله، تشخیص (هیپوکسی بدون علامت) برای جلوگیری از پیشرفت عفونت و شروع درمان بسیار مهم است. مداخلات قبلی میتواند به بیماران کمک کند تا از اقدامات بسیار تهاجمی (به عنوان مثال لوله گذاری) جلوگیری کرده و تخصیص منابع بهداشتی کمیاب را بهبود ببخشند.