به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سعید نمکی وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشکی در جمع خبرنگاران از شناسایی سه مورد قطعی ابتلا به کرونای آفریقایی جنوبی در کشور خبر داد و گفت: با موج فراگیر ویروس موتاسیون یافته انگلیسی در سراسر کشور، همکاران من با شرایط ویژهای روبرو شدند و متاسفانه مرگ ناشی از بستری در روزهای آینده رو به افزایش خواهد بود و در روزهای آینده شرایط سختی درباره دریافت بسترهای امروز خواهیم داشت.
نمکی ادامه داد: کاری که همکارانم در موج سوم کرونا کردند این بود که مراکز سرپایی ١۶ ساعته را افزایش دادیم و داروهای ضدویروس را به مراکز سرپایی بردیم و توانستیم بار انبوه بیماران را که سرریز آنها به بیمارستانها بود کم کنیم و در روزهای آینده با گذر از روزهای سنگین شاهد کاهش آمار بستری و بعد از آن با تاخیر در آمار فوتیها خواهیم بود.
وی بیان کرد: خبر خوب ما امروز این بود که واکسیناسیون کرونا در فاز دوم را شروع کردیم و دیروز آزمایش بالینی فاز ۳ پاستور را شروع کردیم و در آینده نزدیک این واکسنها به جمع واکسنها خواهند پیوست.
وزیر بهداشت گفت: ما لحظه به لحظه ویروسهای جهشیافته را رصد میکردیم و همانطور که ویروس ووهان خود را از ووهان به قطب رساند، صدای پای ویروس آفریقای جنوبی و برزیلی و هندی را میشنیدیم و علم به شیوع ویروس برزیلی و آفریقایی جنوبی در کشورهای همسایه را داشتیم و مکاتبههایی برای ممنوعیت ورود و خروج انجام دادیم.
نمکی ادامه داد: در یکی از استانهای جنوبی برای اولین بار ۳ مورد ویروس آفریقا جنوبی را شناسایی کردیم. صدای پای ویروس هندی را بسیار نزدیک میشنویم.
او گفت: تمام تبعه هندی و پاکستانی را که وارد کشور شدهاند بررسی میکنیم و دیروز در یکی از شهرستانها مواردی از هندیهای مبتلا به کرونا را ارزیابی کردیم و امیدواریم که این افراد مبتلا به ویروس جهش یافته هندی نباشند.
نمکی گفت: این زنگ خطر به ما میگوید که باید فاصلهها را بیشتر و پروتکلهای بهداشتی را بیشتر مراعات کنیم و اجازه ندهیم همکاران ما با این نفسهای تنگ، خسته و گرفته در مجموعه درمانی به دام جمع و جور کردن موج جدیدی با ویروسهای جهش یافته جدید شوند.
وزیر بهداشت اظهار کرد: واقعاً نظام سلامت در اوج گرفتاری است و همکارانم در سنگینترین موج تاریخی بار بیماری را به دوش میکشند و امیدواریم در این مرحله چوب سنگین بر گرده نظام سلامت با عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی وارد نکنیم. امیدواریم بعد از ویروس انگلیسی به دام شیوع گسترده ویروس آفریقای جنوبی نیفتیم. خیلی از واکسنها روی این ویروس جواب نمیدهند و اگر جواب بدهند، جواب مختصری است. نگذاریم به دام ویروس جهش یافتهای بیفتیم که واکسنها هم روی آن اثری ندارند.
او گفت: از اصحاب رسانه تشکر دارم و میخواهم که در کنار ما این اطلاعرسانی گسترده را در کشور انجام دهند و کمک کنند تا بتوانیم این موجها را پشت سر بگذاریم.
سرهنگ بیگلری رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی مازندران در گفت و گو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، با بیان اینکه تردد افراد شاغل در دستگاههای دولتی که باید شبها به محل کار مراجعه داشته باشند موجه است ،گفت:این افراد در صورت جریمه شدن با در دست داشتن برگه ماموریت به ادارات راهنمایی و رانندگی شهرستانها و یا به پلیس +۱۰ مراجعه کرده تا نسبت به حذف جریمه اعمال شده اقدام شود.
او افزود: طی مکاتباتی که با ستاد مبارزه با کرونا و پلیس راهور استان شده است اهداکنندگان خون در ساعت منع تردد شبانه جریمه نمیشوند.
سرهنگ بیگلری با بیان اینکه ماموران پلیس راهنمایی و رانندگی استان نیز در ۵۷ نقطه ورودی شهرهای استان حضور دارند افزود: افرادی که بدون داشتن مجوز قصد ورود به مازندران را داشته باشند اعمال قانون و به مبدا بازگردانده میشوند.
او افزود: محدودیتهای شبانه کرونایی همچنان در همه شهرهای استان از ساعت ۲۲ شب تا ۳ بامداد اعمال میشود و متخلفان جریمه میشوند.
سرهنگ بیگلری گفت:افرادی که پلاکهای خودرا مخدوش کنند پلیس خودرو را توقیف کرده و متخلفان تحویل مراجع قضایی میشوند.
رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی مازندران با بیان اینکه ۲ عامل عابر پیاده و موتور سیکلت سواران بیشترین تصادفات را در معابر شهری به خود اختصاص داده اند، گفت: از این دو قشر میخواهیم به قوانین و مقررات احترام گذاشته تا آسیبی به خود و خانواد آنها وارد نشود.
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: فاز اول واکسیناسیون کرونا در ایران امروز به اتمام میرسد و از فردا (سه شنبه) فاز دوم واکسیناسیون با تزریق واکسن به سالمندان بالای ۸۰ سال آغاز میشود.
وی درباره ثبت نام برای واکسیناسیون کرونا در فاز دوم و برخی اخبار مبنی بر مراجعه حضوری یا تلفنی افراد به مراکز بهداشتی بیان کرد: افزود: به هیچ وجه نیاز به مراجعه حضوری افراد به مراکز بهداشتی و درمانی کشور برای ثبت نام واکسیناسیون فاز دوم نیست.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا تاکید کرد: باید توجه داشت در اغلب شهرها و روستاهای کشور مردم پرونده الکترونیک سلامت دارند و نیازی به مراجعه حضوری نیست؛ همچنین زمانی که نوبت واکسیناسیون افراد برسد، از طریق پیامک به آنها اطلاع داده میشود.
رییسی اظهار کرد: برخی افراد تاکنون مراجعهای به مراکز بهداشتی نداشتهاند و پرونده الکترونیک سلامت ندارند که اغلب این افراد در کلانشهرها هستند، به روسای دانشگاههای علوم پزشکی در سراسر کشور اعلام کردهایم که از ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰ شماره تلفنی را اعلام کنند تا افراد در فاز دوم واکسیناسیون و در مرحله نخست سالمندان بالای ۸۰ سال به بالا با این شماره تماس بگیرند و اطلاعات این گروه از افراد در سامانه واکسیناسیون کرونا ثبت شود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: سامانه رسمی واکسیناسیون کرونا در ایران در روز چهارشنبه رونمایی می شود و جزییات آن را اعلام میکنیم. سامانه واکسیناسیون کرونا در ایران که همان سامانه وزارت بهداشت به نشانی Salamat.gov.ir است، از هفته آینده آغاز به کار میکند و افراد میتوانند اطلاعات خود را ثبت کنند.
وی ادامه داد: سامانه واکسیناسیون کرونا پس از ثبت نام اولویت بندی افراد را مشخص میکند و پس از ثبت نام، اطلاعات درج شده صحت سنجی میشود و بر اساس اولویتبندی صورت گرفته نوبت واکسیناسیون به افراد به صورت پیامکی اطلاع داده میشود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا با اشاره به ظرفیت دیگر سامانه واکسیناسیون کرونا در ایران، گفت: همچنین این سامانه به این منظور رصد و پایش عوارض واکسیناسیون نیز راه اندازی شده است تا افراد پس از تزریق واکسن، عوارض مشاهدهشده را در سامانه واکسیناسیون اعلام کنند و به این صورت ما عوارض را هم در ایران رصد و پایش خواهیم کرد.
رییسی بیان کرد: واکسیناسیون فاز دو نیز مانند سایر اولویتبندیها در شبکه بهداشتی کشور به صورت رایگان انجام میشود و نیاز به پرداخت وجه هنگام ثبت نام و تزریق واکسن نیست.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی وزارت بهداشت در پی انتشار خبری نادرست در فضای مجازی مبنی بر ثبت نام حضوری در مراکز بهداشتی جهت نوبت گیری تزریق واکسن بیانیه ای صادر کرد.
متن اطلاعیه به شرح زیر است:
در پی انتشار خبری نادرست در فضای مجازی و برخی رسانهها مبنی بر اعلام سایت ثبت نام در مراکز بهداشتی برای نوبت گیری تزریق واکسن کرونا به اطلاع میرساند تا این لحظه هیچ گونه ثبت نامی برای این منظور اعلام نشده است. از هموطنان عزیز تقاضا داریم از حضور و تجمع بی مورد در مراکز بهداشتی خودداری کنند.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، جلیل کوهپایهزاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در برنامه «طبیب» با اشاره به حجم بالای مراجعات بیمارستانها نسبت به فروردین اظهار کرد: این مراجعات تازه بخشی از حجم بیماران است که میبینیم، چون بخشی اصلا مراجعه نمیکنند، در حال حاضر مراجعات ثبت شده نزدیک به ۹ هزار نفر است در حالیکه در پیکهای قبلی نهایتا به هفت هزار نفر رسیده بودیم، قبلا راه افتادن کلینیکهای سرپایی درمانی تزریق کووید اصلا باب نبود در حالیکه آنها هم روزی ۱۵۰۰ تا دو هزار ویزیت سرپایی دارند تا این جمعیت به بیمارستانها منتقل نشوند.
این مقام مسؤل در دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه واگیرداری این ویروس جدید بسیار بالاست، افزود: برای درمان این واگیرداری بالا نهایتا باید به ایمنی جمعیتی نزدیک شد، این ایمنی جمعیتی هم متأسفانه طوری بوده که حتی افرادی که قبلا مبتلا شدند و یا حتی پزشکانی که واکسن هم زدند باز مبتلا شدند، یعنی حتی واکسن هم به طور قطعی نمیتواند در مقابل ویروس بایستد و باید فقط روی حفاظت فردی تکیه کنیم.
او تصریح کرد: الان هم درست است که گفته میشود که واکسنها ایمنی بالای ۸۵ تا ۹۰ درصد دارند، اما وقتی نوع ویروس تغییر کند آن ضمانت مقابله که در مقابله با ویروس اول بود را ندارند، با اینکه ویروس در هر صورت کارایی خودش را دارد و فردی که واکسن میزند به نوع خفیف بیماری مبتلا میشود، ولی دیگر آن ضمانت را ندارد که ویروس در آن افراد اصلا باعث بیماری نشود.
کوهپایهزاده با تأکید بر اینکه واکسن به اندازه روشهای فردی ما نمیتواند برای پیشگیری مؤثر باشد، تصریح کرد: واکسن ممکن است یک شخص را ایمن کند، اما در سطح کلان باید حداقل ۱۲۰ میلیون دوز واکسن داشته باشیم که ایمنی جمعی امکانپذیر شود.
او در خصوص نحوه واکسینه شدن اقشار مختلف و اینکه آیا میتوان به صورت خانه به خانه در این مورد اقدام کرد، گفت: در مرحله اول بحث نوبتدهی و اولویتدهی است، قرار است دو میلیون نفر در فاز اول واکسینه شوند که برخی از آنها در بیمارستانها، برخی در مراکز جامع سلامت و برخی در ورزشگاههای مجهز شده انجام خواهد شد، اما نمیتوان آن را به صورت خانه به خانه تزریق کرد، چون این واکسن باید در محیط درمانی و مجهز تزریق شود، چون افراد به لحاظ تغییرات جسمی باید تحت نظر باشند.
این پزشک متخصص در خصوص تغییرات ویروس هندی نیز با ویروسهای قبلی گفت: هر جایی که چرخش ویروس زیاد شود، احتمال جهش هم در آن بالا میرود و چون این جهش در هند دیده شده، نام هندی به خود گرفته و ممکن است خیلی سریع به کشورهای همسایه سرایت کند، این ویروس در زمینه واگیرداری و کشندگی خیلی خطرناکتر از ویروس انگلیسی است، خوشبختانه ما هنوز آن را به آن شکل مشخص در کشور ثبت نکردیم و انشاءالله که به کشور ما وارد نشود، ولی صرفا با این امیدواریها نمیتوان پیشگیری کرد و ما باید آمادگی آن را داشته باشیم.
چه زمان نصف جمعیت کشور واکسینه خواهند شد؟
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: نمیتوان در این خصوص اظهارنظر درستی ارائه کرد، چون مثلا ما از هند یا روسیه واکسن خریداری کردیم، اما ممکن است که در این مدت در این کشورها مشکلی پیش آمده و نتوانند برای ما واکسن بفرستند، بنابراین ما باید تکیه و پیشبینیمان روی واکسن تولید خودمان باشد که انشاءالله دیگر در تابستان به بازار خواهد آمد، این واکسن امیدواری بیشتری را ایجاد خواهد کرد که شاید نزدیک به یک سال آینده بتوانیم تعداد قابل قبولی از جمعیت کشورمان را واکسینه کنیم، بر این اساس ما باید روی نوع داخلی و تولید داخلی خودمان حساب کنیم.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، کولیوند، رئیس اورژانس کشور در نشست خبری با خبرنگاران اظهار کرد: ۴١ هزار و ٢٠٠ بیمار بستری کرونا در کشور داریم که ٩ هزار و ٣١٠ نفر از این بیماران در تهران بستری هستند. از این تعداد ٣۵ هزار نفر با اورژانس به مراکز درمانی منتقل شدند که ١٣ درصد از آنها به صورت سرپایی ویزیت و ترخیص شدند.
او با بیان اینکه آمارهای بستری نسبت به هفته قبل ۵٠ درصد افزایش پیدا کرده است، ادامه داد: تماسها با اورژانس ١١۵ در موج چهارم کرونا بالا رفته است البته قسمت اعظم تماسها با مشاوره حل میشود و هرکدام از هموطنان میتوانند سوالات کرونایی خود را از همکاران در دسیپچ اورژانس بپرسند و پاسخ بگیرند.
کولیوند گفت: فروردین امسال در مقایسه با سال گذشته حدود ٧٢ درصد افزایش ماموریت اورژانس داشتیم که بیشترین آمار ماموریتها مربوط به حوادث ترافیکی است. استانهای سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان رضوی بیشترین حوادث ترافیکی را در فروردین داشتند.
رئیس اورژانس کشور بیان کرد: ١۶ زمین لرزه بالای ۴ ریشتر را داشتیم که در زلزله گناوه ١۴ مصدوم ناشی از ترس و دلهره زلزله گزارش شد که خوشبختانه ریزش آوار نداشتیم. زلزله۵.۴ ریشتری مریوان ١٠ مصدوم ناشی از اضطراب و دلهره را به خود اختصاص داد.
او تصریح کرد: ۴٢ درصد کاهش حوادث جوی نسبت به فروردین سال قبل را داشتیم و شاهد افزایش ٧٠ درصدی نزاع و درگیری در فروردین بودیم. استانهای آذربایجان، سیستان و بلوچستان، کرمانشاه و مازندران بیشترین آمار نزاع و درگیری را در فروردین ماه ١۴٠٠ داشتند.
کولیوند درباره استفاده از نقاهتگاه ها برای بیماران کرونایی بیان کرد: حدود ١۴٠ هزار تخت هتل و مهمانسرا را آماده کردیم ولی در موج های قبلی برای استفاده از این مراکز استقبال خوبی نشد. برخی هتل ها و مهمانسراها در تهران در دو روز آینده مورد استفاده قرار میگیرند. اسامی این هتل ها و مهمان سراها اعلام می شود و تیم هایی با برنامه ریزی انجام شده حضور پیدا میکنند.
رئیس سازمان اورژانس کشور در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر همکاری اورژانس با شهرداری تهران برای ایجاد پد بالگرد بیان کرد: شهرداری بیشترین همکاری را با اورژانس کشور داشته است. ۶۴ پدبالگرد در تهران را برای ما در نقاط مختلف تهران ایجاد کردهاند که از این پدها استفاده می شود.
او افزود: قرار بر این است که در برخی بیمارستان ها، رمپ مستقیم از مترو به بیمارستان کشیده شود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا بیگلری رئیس انستیتو پاستور ایران در برنامه زنده تلویزیونی درباره واکسن مشترک ایران و کوبا اظهار کرد: با توجه به سابقه دو دهه همکاری انستیتو پاستور با کشور کوبا یکی از واکسنهای آن کشور جهت ادامه یافتن همکاری مشترک بین ایران و کوبا انتخاب شده است.
او افزود: واکسن مشترک ایران و کوبا یک واکسن نوترکیب است و باعث میشود تا سیستم ایمنی بدن را بهتر تعریف کند، این واکسن در فاز اول و دوم انسانی بسیار خوب ظاهر شده و این دو دوز به داوطلبان کشور کوبا تزریق شده است.
بیگلری تصریح کرد: واکسن مشترک ایران و کوبا با نظارت و مشارکت کامل انستیتو پاستور ایران از مرحله تولید تا کنون به خوبی انجام شده و قرار است تا تولید فاز سوم این واکسن در هر دو کشور انجام شود، فاز سوم واکسن کوبا با ۴۴ هزار نفر حدود دو هفته پیش آغاز شده است و فاز سوم این واکسن در ایران از روز دوشنبه یعنی ۶ اردیبهشت ماه شروع خواهد شد و در ۷ استان کشور و در ۸ دانشگاه علوم پزشکی کشور شروع میشود و ۲۴ هزار نفر وارد این فاز نهایی خواهند شد.
او ادامه داد: از آن جایی که انستیتو پاستور یک برند یک صد ساله بسیار معتبر است بنابراین واکسنهای انتخاب شده ما از همان ابتدا عمدتا واکسنهای نوترکیب بوده اند و واکسن مشترک ایران و کوبا هم چنین ویژگی را دارد، نوترکیب به معنای تعریف کردن بهتر سیستم ایمنی بدن است.
رئیس انستیتو پاستور ایران با بیان اینکه کشور کوبا در تولید واکسن پیشرفت خوبی دارد، تاکید کرد: واکسنهای متعددی در کوبا ساخته شده که در دنیا به عنوان یکی از فناوریهای خوب شناخته شده اند و ۴۴ هزار نفری که واکسن کوبا را تزریق کرده اند دوز اول را دریافت کرده اند و طبق مطالعهای که در فاز یک و دو این واکسن انجام شده، میتواند بیش از ۸۵ درصد تاثیر ایمنی زایی داشته باشد.
بیگلری گفت: نکته بسیار مهم این است که واکسن مشترک کوبا و ایران تنها واکسنی است که دوز بوستر هم در کنار دو دوز برای آن طراحی شده است چرا که تمامی کشورهای واکسن ساز در حال ساخت دوز یادآور برای واکسنهای خود هستند، یعنی گرفتن هر واکسنی بعد از گذشت ۷ الی ۸ ماه باعث میشود تا به واکسن یادآور احتیاح پیدا کنید، این واکسن دو دوز دارد که در دو کشور ایران و کوبا دوز بوستر یا دوزیادآور را هم برای ارزیابی تاثیرات آن آزمایش میکنیم.
رئیس انستیتو پاستور ایران ادامه داد: دوز یادآور واکسنهای تولید شده باعث میشوند تا سطح تحریک سیستم ایمنی بدن از ۸۵ درصد به بیش از ۹۵ درصد افزایش یابند و به افراد ایمنی ۸ الی ۹ ماهه دهند، همچنین گفتنی است که همه واکسنها به دوز یادآور یا بوستر احتیاج دارند.
بیگلری گفت: نکته مثبت واکسن مشترک ایران و کوبا این است که طراحی دوز یادآور آن از همان ابتدا آغاز شده و ایمنی زایی همه واکسنها را باید حدود ۹ الی ۱۰ ماه تصور کرد تا به تجربه جهانی دست پیدا کنیم.
او گفت: این هفته واکسن مشترک ایران و کوبا وارد فاز سوم نهایی میشود و اولین واکسن کشور بوده که وارد فاز سوم بالینی میشود.
رئیس انستیتو پاستور ایران بیان کرد: تاکنون در وزارت بهداشت تصمیم گیریها حاکی از این بوده است که واکسیناسیون باید به صورت کاملا رایگان انجام شود و عدالت در سلامت حکم میکند که واکسیناسیون باید رایگان در اختیار فقیر و غنی قرار بگیرد و برنامه تولید به صورت مشترک در هر دو کشور ایران و کوبا برنامه ریزی شده است و بلافاصله که مقدمات تولید فاز سوم آماده شود وارد تولید خواهیم شد، همچنین محل کارخانه انستیتو پاستور ایران در گره دره کرج محلی است که این واکسن در آنجا تولید می شود و یکی از نکاتی را که در انتخاب این واکسن داشته ایم علاوه بر اینکه طراحی منحصر به فردی از نظر تکنولوژی و فناوری دارد بنابراین زیرساخت های قوی هم دارد.
رئیس انستیتو پاستور ایران ادامه داد: باید به یاد داشته باشیم که انستیتو پاستور ایران در تولید واکسن صد سال قدمت دارد و واکسنهای آن نه تنها در بدن صدها میلیون نفر است بلکه فراتر از مرزها هم صدها میلیون نفر با این واکسنها واکسیناسیون شده اند.
بیگلری گفت: ویروس کرونا اولین بیماری است که برای اولین بار باعث شده تا ۸ میلیارد جمعیت دنیا به این واکسن به میزان دو دوز احتیاج پیدا کنند که در نهایت ۱۶ میلیارد دوز خواهد شد، همچنین اگر تمامی کارخانههای دنیا با حداکثر ظرفیت خود کار کنند نمیتوانند تا انتهای سال ۲۰۲۱ حتی ۵۰ درصد واکسن مورد نیاز را در دنیا تولید کنند.
او ادامه داد: در حال حاضر عدالت در سلامت وجود ندارد و کشورهای تولید کننده مانند انگلیس، آمریکا و هند اجازه نمیدهند که واکسن شان در اختیار سایر کشورها قرار بگیرد، اما با توجه به جهشهای این بیماری باید گفت که سال آینده هم به آن احتیاج پیدا خواهیم کرد بنابراین باید به توانایی خودمان اکتفا کنیم تا آیندگان ما را قضاوت کنند.
رئیس انستیتو پاستور ایران افزود: قرار داد ما با کوبا این است که هر چه قدر واکسن تولید کردند ابتدا برای پوشش نیازهای دو کشور مصرف شود و سپس وارد بازار و صادرات خواهیم شد، همچنین طراحی و تولید این واکسن باعث میشود تا در بازار بین المللی مشتریهای زیادی داشته باشد و در حال حاضر تماسهایی در این زمینه برای پیش خرید کردن واکسن انجام شده است.
او اضافه کرد: نگاه کوبا به واکسن یک نگاه پدافندی حاکمیتی بوده و در این زمینه پیشرفت کرده اند و علم این کشور کاملا بومی بوده و کپی هیچ کشوری نیست.
بیگلری گفت: تحریمها سرعت تولید واکسن در ایران را بسیار کم کرده بودند، اما امیدواریم که با توجه به تغییر سیاستهای دنیا وضعیت مان بهتر شود.
او اضافه کرد: با توجه به اینکه تولید آزمایشگاهی با تولید صنعتی فرق زیادی دارد بنابراین انستیتو پاستور ایران به عنوان مرکز تولید کننده واکسن به مجلس و دولت قول داده که بتواند تا خرداد حدود یک میلیون واکسن آماده شود و بعد از آن هر ماهی که بگذرد یک میلیون بر ظرفیت خود اضافه خواهیم کرد و تا مهر و آبان شاید بتوانیم حدود ۶ الی ۷ میلیون واکسن را وارد بازار کنیم.
رئیس انستیتو پاستور ایران ادامه داد: هم اکنون در ایران در حال مطالعه هستیم تا بتوانیم تک دوز واکسن یادآور را برای افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده اند استفاده کنیم چرا که این دوز باعث تحریک سیستم ایمنی بدن میشود و همین عامل باعث میشود تا بجای هزینه کردن ۲۰ الی ۳۰ دلار برای واکسیناسیون افراد از دوز بوستر با قیمت ارزانتر استفاده کنیم.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،دوباره نوع جدیدی از ویروس کرونا پیدا شده است که اینبار منشأ آن کشور هند است. هرچند هنوز مشخص نیست که این نوع جدید جهشیافته تا چه اندازه خطرناک است، اما تا همین جا به نگرانیهای زیادی دامن زده است.
در هند شمار تازه مبتلایان به کووید -۱۹ به شدت افزایش یافته است. روزانه ۲۷۰ هزار مورد ابتلای جدید در جمعیت یک میلیارد و ۳۸ میلیونی هند به ثبت میرسد. هنوز مشخص نیست نوع جدید جهشیافته یعنی B.۱.۶۱۷ تا چه اندازه باعث افزایش شمار مبتلایان و سرعت شیوع شده است، با این حال وجود نشانههایی این فرضیه را تقویت میکنند.
در مورد بسیاری از کشورها، این گونههای جدید جهشیافته بودند که باعث افزایش صعودی شمار تازه مبتلایان در آنجا شدند. برخی کارشناسان در مورد نوع جدید جهشیافته ویروس کرونا که اولین بار در هند مشاهده شده، حتی از یک "جهش بزرگ" سخن میگویند که میتواند به سرعت منتقل و در قارههای دیگر منتشر شود. یکی از کارشناسان آلمانی نسبت به گسترش شدید این نوع جهشیافته ویروس هشدار داده و میگوید: «یک فاجعه کوویدی در هند در حال وقوع است.»
این نوع هندی ویروس را هم اکنون هم میتوان در کشورهای دیگر دید. برای نمونه در آلمان، بلژیک، بریتانیا، آمریکا، استرالیا و در سنگاپور. در بریتانیا بر پایه اطلاعات وزارت بهداشت و درمان این کشور تاکنون ۷۷ مورد از ویروس هندی مشاهده شده است.
در این ویروس جهش دوگانه صورت گرفته است. این ویژگی ورود سارس−کو۲ به بدن و ابتلا به عفونت را آسانتر میکند و گفته میشود توانایی دور زدن آنتیبادیهایی را که سیستم ایمنی یا واکسن در بدن ساختهاند دارد و به همین دلیل میتواند در بدن با سرعت بیشتری پخش شود.
جهشهای نوع هندی E۴۸۴Q/E۴۸۴K نامیده میشوند که برای پژوهشگران ناشناخته نیستند. آنها پیش از این هم در نوع جهشیافته آفریقای جنوبی B.۱.۳۵۳ و در نوع برزیلی P۱ دیده شده بودند. در برخی موارد وجود این جهشها حتی در نوع بریتانیایی B.۱.۱.۷ هم به اثبات رسیده است.
برآوردهایی متفاوت
سازمان جهانی بهداشت نوع هندی این ویروس را در شاخه "Variant of interest" جای داده است؛ یعنی آن را زیر نظر میگیریم، اما در حال حاضر نگرانکننده نیست. دکتر جفری بارت، مدیر بخش بررسیهای ژنومیک کووید ۱۹ مؤسسه "ولکام سنگر" هم میگوید، اینکه این ورژن هندی در ماههای گذشته واقعا به گونه نگرانکنندهای انتشار پیدا نکرده، این احتمال را تقویت میکند که نوع هندی، به شدت B.۱.۱.۷ قابل انتقال نیست.
اما شمار کارشناسانی که به گونهای دیگر به این نوع جهش یافته جدید مینگرند هم کم نیست. در ایالت مهاراشترا در هند نتایج توالییابی دیانای نشان میدهد که تاکنون ابتلای ۶۰ درصد از بیماران به B.۱.۶۱۷ مربوط است. همزمان، اما نهادهای رسمی بهداشت و درمان تأکید میکنند که شمار این آزمایشها آنقدری نیست که بتوان با قطعیت نتیجهگیری صریحی در اینباره داشت که آیا افزایش موارد ابتلا واقعا به B.۱.۶۱۷ مربوط است یا خیر.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان،جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه عدد تزریق واکسن در کشور از ۶۴۰ هزار دوز تجاوز کرده و از این تعداد بیش از ۱۴۰ هزار نفر هر دو دوز را دریافت کردند گفت: تا به امروز آنچه که در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته یک میلیون و ۹۹۵ هزار دوز است و فردا هم ۱۰۰ هزار دوز به این تعداد افزوده خواهد شد، یک میلیون و ۹۹۵ هزار دوز حدود یک میلیون و صد هزار دوز ظرف روزهای اخیر نیمه دوم فروردین ماه وارد کشور شده است.
روزهای اول اردیبهشت اتمام فاز یک تزریق واکسن
وی با اشاره به اینکه با دستور وزیر بهداشت تمهیداتی برای ورود واکسنهای بیشتر به کشور صورت گرفت گفت: در روزهای اخیر توزیع تقریباً وسیع تری را داشتیم، الان روزی ۴۰ هزار تا ۵۰ هزار واکسن تزریق میشود، فاز یک عمدتاً متوجه کادر درمان و کارکنان سلامت میشوند، کارکنان سلامت، بیماران خاص، برخی از گروههای بیماران صعب العلاج، معلولین، جانبازان، کارکنان آسایشگاهها، پاکبانان و کسانیکه بیماریهای زمینهای دارند و همچنین کسانی که درگیر در امر دفع و جمع آوری زبالههای عفونی هستند در فاز یک قرار میگیرند که در روزهای اول اردیبهشت شاهد اتمام فاز یک خواهیم بود.
جهانپور با اشاره به اینکه قطعا واکسن کرونا در ایران رایگان خواهد بود افزود: از نیمه دوم اردیبهشت فاز دو محقق خواهد شد، سالمندانی که سن بالای ۶۴ سال دارند و کسانیکه بیماریهای زمینهای دارند واکسیناسیون خواهند شد لذا ۸۰ تا ۸۵ درصد بیمارانی که بیماری زمینهای دارند جزو گروه سالمندان هستند لذا همپوشانی در این گروه صورت گرفته است.
امیدواریم ۷۰ درصد جمعیت را بتوانیم واکسن بزنیم
سخنگوی سازمان غذا و دارو با اشاره به بیمارانی که بیماری زمینهای دارند افزود: دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای مزمن دیگر اعلام خواهد شد، انشاالله به تدریج اطلاع رسانی انجام میشود و این واکسیناسیون در فصل بهار انجام خواهد شد، در حالت خوش بینانه تا پایان فصل بهار و ابتدای تابستان فاز دو را تمام خواهیم کرد، امیدواریم ضریب تحقق تامین واکسن بهتر از روزها و هفتههای قبل باشد.
وی ادامه داد: در تابستان فاز ۳ و در پاییز فاز ۴ را انجام خواهیم داد، امیدواریم ۷۰ درصد جمعیت را بتوانیم واکسن بزنیم تا ایمنی جمعی ایجاد شود.
واکسنهای تقلبی امروزه یکی از معضلات نظام سلامت
جهانپور با اشاره به اینکه سامانه سیب سامانه یکپارچه بهداشتی است تصریح کرد: اصل سامانهسیب این است که افراد باید دارای سامانه الکترونیک سلامت باشند، بیش از ۸۵ درصد مردم واجد پرونده الکترونیک سلامت هستند، اگر کسی نگرانی داشت میتوانند در روستاها به خانههای بهداشت تماس بگیرند و شهرها به پایگاههای سلامت محل سکونت میتوانند مراجعه و اقدام به تشکیل پرونده سلامت کنند، ۸۵ تا ۹۰ درصد افراد واجد پرونده الکترونیک سلامت هستند؛ وی بیان کرد: بیماران زمینهای بالای هجده سال در اولویت دوم کرونا از طریق سامانه سیب در فصل بهار در برابر کرونا واکسینه خواهند شد.
سخنگوی سازمان غذا و دارو افزود: مردم موارد مشکوک فروش واکسن در بیمارستانهای خصوصی را گزارش کنند، واکسنهای تقلبی در دنیا بسیار زیاد است، واکسنهای تقلبی امروزه یکی از معضلات نظام سلامت شده است، قاعدتا با این تقاضا و نیاز موجود و عرضه محدودی که در دنیا وجود دارد افراد سودجو و فرصت طلب دست به کار خواهند شد.
وی با اشاره به اینکه واکسن فرآوردهای بیولوژیک است به طوری که باید در آن زنجیره سرد رعایت شود خاطرنشان کرد: قطعاً هم وطنان باید مراقب باشند تا در این چرخه نامعیوب ورود پیدا نکند، از مردم میخواهم تا واکسن را از بازارهای غیررسمی تهیه نکنند.
جهانپور ادامه داد: ثبت نام در بیمارستانهای خصوصی بعید است لذا اگر هم باشد حتماً برخورد قاطعی صورت خواهد گرفت البته تاکنون گزارشی در این رابطه گزارش نشده است.
وی گفت: از مردم میخواهیم اگر موارد مشکوک را دیدند گزارش دهند، این فرآورده به گونهای نیست که بخواهد سلامت عمومی جامعه را تامین کند لذا مردم نباید خودشان را در معرض تهدید قرار بدهند، دستگاههای امنیتی و انتظامی به این موضوع ورود پیدا خواهند کرد، قطعاً به عنوان شاکی در کنار بقیه مردم قرار میگیریم و از مسیر پلیس فتا و دستگاههای امنیتی با متخلفان برخورد خواهیم کرد.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری در مراسم راه اندازی بیمارستان صحرایی با حضور دکتر عسگری معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) و جمعی از پزشکان و متخصصان، ضمن قدردانی از کادر درمان و مبارزه و مقاومت دلسوزانه و خستگی ناپذیر آنان، با اشاره به خدمات این مرکز به بیماران کرونایی گفت: بیمارستان مسیح دانشوری از ابتدای همه گیری کرونا در کشور به عنوان قطب ارجاع مراکز بهداشتی و درمانی پذیرای بیماران حاد تنفسی بوده است.
وی افزود: متاسفانه با شروع موج چهارم کرونا در کشور و قرمز شدن وضعیت شهر تهران، ظرفیت تختهای بخش کرونای بیمارستان مسیح دانشوری تکمیل گردید و تخت خالی برای بستری شدن بیماران مبتلا به ویروس کرونا در اختیار نبوده است و لذا پس از مواجهه با این شرایط، به پیشنهاد وزارت بهداشت مبنی بر گسترش خدمات کلینیکی به بیماران و در تعامل با ستاد اجرایی فرمان حضرت امام خمینی (ره)، یک بیمارستان صحرایی با تجهیزات مرکز درمانی در محوطه بیمارستان مسیح دانشوری راهاندازی شده است که می تواند در ارائه خدمات حداکثری بسیار تاثیرگذار باشد.
ولایتی تصریح کرد: خوشبختانه پس از استقرار و راهاندازی بیمارستان صحرایی در مرکز، هماکنون پذیرش بیماران حاد تنفسی و مبتلا به کرونا آغاز شده و امکان تزریق دارو، اکسیژن درمانی و ارائه خدمات مورد نظر فراهم شده است.
وی با تاکید بر اینکه بیمارستان مسیح دانشوری با تمام ظرفیت خدمات مورد نظر را ارائه می نماید، افزود: علاوه بر ایجاد کلینیک درمان سرپایی برای بیماران کرونایی که وضعیت حاد ندارند، با ایجاد بیمارستان صحرایی که مجهز به تخت برای بستری است و دارای شرایط مطلوب و استاندارد می باشد ارائه خدمات خواهد کرد.
ولایتی با بیان اینکه بیمارستان مسیح دانشوری مرکز ارجاع بیماران کرونایی از تمام کشور است، تصریح کرد: بیمارستان مسیح دانشوری علاوه بر ارائه خدمات به بیماران کرونایی در پیک چهارم به بیماران بخش پیوند نیز رسیدگی نموده و در سال جدید چهار پیوند قلب، یک پیوند ریه و یک پیوند کبد انجام داده است.
وی در پایان با تاکید بر این که برخی علاقه ندارند تا ایران بتواند ساخت واکسن کرونا را نهایی کند، گفت: ایران سابقه چند ده ساله واکسن سازی چه باکتریایی و چه ویروسی دارد و واکسن های باکتریایی همچون کزاز، دیفتری، سل، سیاه سرفه و ویروسی همچون هاری، آبله، سرخک و سرخجه را با کیفیت بسیار مطلوب ارائه تولید کرده است.
در این مراسم معاون اجتماعی ستاد اجرایی فرمان امام(ره) هم که در این مراسم حضور داشتند ضمن تشکر از همکاری بیمارستان مسیح دانشوری با این ستاد برای احداث بیمارستان صحرایی در خصوص روند پیشرفت واکسن کووبرکت تصریح کرد: در اوایل اردیبهشت ماه یک میلیون دوز واکسن تولید میشود که این مقدار تا تیره ماه به ظرفیت ۲۰ میلیون خواهد رسید.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از العین، از نظر پزشکی، سرفه، سردرد، گلودرد و آبریزش بینی از برجستهترین علائم عفونت با کووید ۱۹، آنفلوانزا، سرماخوردگی و آلرژی است که همه این علائم را دارند.
مقامات پزشکی توصیه میکنند اگر از علائمی که بین سرماخوردگی، آنفلوانزا، آلرژی و کرونا مشترک است رنج میبرید، یک آزمایش برای حل و فصل موضوع انجام دهید؛ به ویژه اینکه مورد آخر مسری است و تشخیص زود هنگام آن مقابله با شرایط را تسهیل میکند.
اما اگر امکان آزمایش و اسکن برای تشخیص کووید ۱۹ وجود ندارد، دراین گزارش مهمترین تفاوتهای میان بیماریهای رایج تنفسی براساس اطلاعات ارائه شده توسط مرکز کنترل و پیشگیری بیماریها در آمریکا (CDC) بررسی شده است.
۱- تب و لرز
بیمار در صورت عفونت با ویروس کرونا یا آنفلوانزا از تب و لرز رنج میبرد اما به ندرت در سرماخوردگی این علامت وجود دارد، در صورت بروز آلرژی نیز این علائم از بین میروند.
۲- تنگی نفس
این علامت مشخصه بیماریهای آلرژیک، ویروس کرونا و آنفلوانزاست، اما اگر سرما بخورید این علامت از بین میرود.
۳- درد عضله یا بدن
بیمار مبتلا به ویروس کرونا و آنفلوانزا از وجود درد شدید در عضلات یا قسمتهای مختلف بدن رنج میبرند، اما اگر سرماخوردگی یا آلرژی تنفسی باشد، این علامت کاملاً از بین میرود.
۴- از دست دادن حس چشایی و بویایی
بیماری کرونا با از بین رفتن حس چشایی و بویایی مشخص میشود، زیرا این علائم در صورت ابتلا به آنفلوانزا، سرماخوردگی یا آلرژی وجود ندارد.
۵- عطسه کردن
این عارضه، علامت سرماخوردگی و آلرژی تنفسی است و فرد مبتلا به ویروس آنفلوانزا یا کرونا چنین عارضهای را ندارد.
۶- حالت تهوع و استفراغ
این عارضه نشانه عفونت با ویروس کروناست و در صورت آنفلوانزا، سرماخوردگی و آلرژی وجود ندارد، اما در کودکان ممکن است علامت آنفلوانزا باشد.
۷- اسهال
اسهال نشانه عفونت با ویروس کروناست و در موارد ابتلا به آنفلوانزا، سرماخوردگی و آلرژی چنین عارضهای وجود ندارد، اما اسهال در کودکان هنگام آلودگی به آنفلوانزا بیشتر دیده میشود.
۸- آبریزش بینی
هنگامی که سرما میخورید یا از آلرژی رنج میبرید این یک علامت شایع است، اما در صورت وجود ویروس کرونا یا آنفلوانزا چنین علامتی وجود ندارد.
به گفته مرکز کنترل بیماریهای ایالات متحده، گرچه ویروس کرونا و آنفلوانزا بیشتر علائم مشترک را دارند، اما تفاوت عمده آنها در از بین رفتن کامل چشایی یا بویایی است.
توجه داشته باشید که آیا از علائم گوارشی مانند استفراغ یا اسهال رنج میبرید یا خیر، زیرا این موارد از جمله علائم معمول در گروههای سنی مختلف هنگام آلوده شدن به ویروس کروناست. اگرچه علائم گوارشی میتواند بخشی از آنفلوانزا باشد، اما در کودکان بیشتر از بزرگسالان است.
تفاوت بزرگ بین سرماخوردگی و آنفلوانزا این است که علائم سرماخوردگی طبق گفته CDC معمولاً به تدریج ظاهر میشود و گرچه تب گاهی اوقات همراه با سرماخوردگی ایجاد میشود، اما این یک علامت نادر است. سردرد یا بدن درد نیز به همین ترتیب است. هنگامی که سرما میخورید، ممکن است عطسه کنید و به گرفتگی بینی، انسداد یا آبریزش مبتلا شوید.
طبق گزارش آکادمی آلرژی، آسم و ایمونولوژی آمریکا، ممکن است از قبل بدانید که مستعد ابتلا به آلرژی فصلی در فضای باز هستید، اما به خاطر داشته باشید که آلرژی در محیط داخلی نیز یکی از موارد رایج در زمستان است.
آلرژی میتواند باعث تنگی نفس شود، به خصوص اگر از آسم رنج میبرید و اگر به آبریزش مبتلا هستید دچا التهاب در انتهای حلق خود خواهید شد.
سرماخوردگی و حساسیت نیز میتوانند علائم مشابهی داشته باشند، اما حساسیت به طور ناگهانی در اثر قرار گرفتن در معرض محرک ظاهر میشود، در حالی که سرماخوردگی معمولاً به تدریج بروز میکند.