مینو محرز عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا با بیان اینکه در همه جای دنیا ثابت شده که عملکرد مردم در کنترل بیماری کووید-۱۹ بسیار مهم است، گفت: در حال حاضر که مردم به خوبی رعایت و همراهی کردهاند، شرایط بیماری کمی بهتر شده است، اما اگر رعایتها مجددا کاهش یابد و تجمعات برگزار شود، با توجه به اینکه در آستانه زمستان هستیم، بیماری مجددا اوج میگیرد و در زمستان هم با سایر ویروسها همراه شده و وضعیت دوباره وحشتناک میشود.
وی با بیان اینکه اگر مردم رعایت نکنند و بر همین اساس یک پیک زمستانه داشته باشیم، اوضاع بدتر میشود، گفت: بنابراین عملکرد مردم بعد از این بسیار مهم است. این تجربهای است که در اردیبهشت ماه هم داشتیم. عملکرد مردم میتواند نشان دهد که آیا میخواهند کووید-۱۹ کنترل شده باشد و یا میخواهند بیماری مجددا اوج بگیرد.
محرز تاکید کرد: اگر مردم میخواهند بیماری کنترل شود، باید دستورالعملهای بهداشتی را رعایت کنیم و اقداماتی را که بارها و بارها تاکید کردهایم انجام دهند؛ یعنی ماسک بزنند، فاصله فیزیکی را رعایت کنند، تجمع نکنند، دستشان را مرتب بشویند و تا حد امکان از خانه بیرون نیایند، به محض اینکه مردم نسبت به رعایت دستورالعملهای بهداشتی بیخیال شوند و به حالت قبل بازگردند، دوباره بیماری اوج خواهد گرفت.
وی با بیان اینکه در حال حاضر تعداد بستری در بیمارستانها بسیار کاهش یافته است، گفت: البته هنوز به شرایط پایدار نرسیدهایم. اگر مردم رعایت نکنند ممکن است در زمستان یک پیک مجدد از بیماری داشته باشیم. در عین حال ثابت شده که بیشتر دورهمیها باعث افزایش کرونا در خانواده شده است. با توجه به اینکه قدرت سرایت ویروس در جهشی که داشت، بیشتر شده بود، کافی است یک نفر در خانواده مبتلا شود تا سایر افراد هم مبتلا شوند؛ بنابراین دورهمیها نباید برگزار شود. اگر ۹۷ درصد مردم در یک جامعه درست ماسک بزنند، تجمعات و دورهمیها هم کنترل شود و برگزار نشود، میتوان بیماری را کنترل کرد و دیگر هم نیازی به تعطیلی مشاغل و ... نخواهد بود.
باید توجه داشت ثابت شده است که کرونا آفت دورهمی ها و تجمعات است. گرفتاری با همین موضوعات شروع میشود، پس تا اطلاع ثانوی مهمانیهای خانوادگی، عروسی و عزا و... را کنار بگذاریم چرا که اگر مراقبت نکنیم دوباره روز از نو و روزی از نو خواهد بود.
علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره احتما پیک مجدد کرونا هشدار داد و گفت: میزان رعایت دستورالعملها افزایش قابل توجهی پیدا کرده و میزان آن به بالای ٨۶ درصد رسیده و این موجب شده است که تعداد شهرهای نارنجی به ۶۳ مورد برسد و بقیه شهرها زرد هستند البته در استان مازندران دچار چالش هستیم و شهرهای این استان نارنجی و قرمز هستند.
رئیسی با بیان اینکه نگران ورود ویروس انگلیسی به کشور هستیم، افزود: ویروس پشت دروازههای کشور است، تجربه نشان میدهد ویروسهای تنفسی با وجود همه مراقبتها وارد کشورها میشوند و باید آمادگی کامل داشته باشیم و آمادگی با عمل به توصیههایی مانند پرهیز از دورهمی خانوادگی و تجمعات به ویژه در فصل زمستان است زیرا تهویه به دلیل بسته بودن پنجرهها کم میشود و میتواند بسیار خطرناک باشد و اگر رعایت نکنیم اواخر بهمن و اوایل اسفند ماه میتوانیم شاهد پیک بعدی بیماری کرونا باشیم.
او تاکید کرد: باید موضوع را جدی بگیریم وامیدواریم میزان رعایت دستورالعملها به بالای ٩٠ درصد برسد و به همین روال ادامه پیدا کند و یادآوری میکنم در اردیبهشت بیماری به حداقل رسید و رعایت دستورالعملها به ٢٧ درصد رسید و این موجب شد خیز بیماری را شاهد باشیم و این هشدار جدی است که بدانیم کرونا ضعیف نشده و روز به روز قویتر شده است.
سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در نامهای به روسای دانشگاهها و دانشکدههای علوم پزشکی سراسر کشور ضمن قدردانی از تلاشهای مدافعان سلامت، دل نگرانیهایی در راستای گرفتاری مجدد به گرداب سهمگین بیماری کرونا را مطرح کرد.
نمکی گفت: هرگونه عادی پنداری و سهل انگاری به دلیل فروکش کردن بیماری کرونا در استانهای مختلف موجب بازگشت رفتارهای اجتماعی نادرست و شیوع مجدد بیماری خواهد شد؛ لذا بیداری و وسواس مستمر در عدم کاهش سطح رعایت شیوه نامهها توسط مردم و مسئولان ضروری است.
وزیر بهداشت تاکید کرد: همکاری موثر در اجرای طرح شهید سلیمانی با کاهش موارد بستری و مرگ و میر نباید سست و کمرنگ شود، تعداد تستها هنوز در حد قابل قبول نیست، لذا علاوه بر شناسایی موارد علامت دار، تست افراد مرتبط به طور متوسط ده تست به ازای هر فرد علامت دار مثبت باید ادامه یابد همچنین توجه ویژه به قرنطینه افراد مبتلا و آلوده به ویروس، رکن اساسی مهار و ایزولاسیون بیماری است.
نمکی تصریح کرد: با گزارش ویروس جهش یافته جدید از انگلیس و تعداد زیادی از کشورهای اروپایی و غیر اروپایی، ردیابی مستمر و گزارش سریع هرگونه تغییر در ویروس داخلی و همچنین اعمال کنترل شدید بر ورودیهای زمینی، دریایی و هوایی از اهمیت ویژه برخوردارست. استمرار فعالیت مراکز سرپایی ۱۶ ساعته بسیار ضروری است، هرگونه کاهش فعالیت یا تعطیلی این مراکز بدلیل کاهش بیمار غیرمنطقی است همچنین تیمهای نظارتی مشترک جهت اعمال و اجرای شیوه نامهها در کلیه سطوح باید فعالتر از قبل در صحنه بمانند.
حمید سوری عضو کمیته اپیدمیولوژی ستاد مقابله با کرونا در تهران در گفتوگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، درباره ویروس کرونای انگلیسی، اظهار کرد: جهش ویروس کرونا و ویروس های از این دست اتفاق غیر قابل انتظاری نیست و این ویروس بارها جهش پیدا کرده و خواهد کرد، باید توجه داشت که جهش اخیر روی سرعت گسترش بیماری تاثیر گذاشته است. با سرعت گسترش ویروس ملاحظات پیشگیرانه برای کنترل بیماری باید شدیدتر باشد و کشورها واکنش بسیار سریع نشان دهند، زیرا هرگونه تاخیر در تصمیم گیری و سهل انگاری موجب خواهد شد که ویروس وارد کشور شود که در این صورت کنترل اپیدمی بسیار سخت و پرهزینه خواهد بود.
او با بیان اینکه کانون اصلی ویروس در انگلیس بوده و گزارش هایی از این جهش در آفریقای جنوبی مخابره شده است، گفت: با خبر شیوع ویروس کرونای انگلیسی کشورهای اتحادیه اروپا پروازها از و به انگلیس را متوقف کردند و کشور ما هم پروازها را متوقف کرد. باید توجه داشت که هواپیماها و پروازها ویروس را به ایران نمی آورند و انسانها حامل ویروس هستند و می توانند ویروس انگلیسی را با پرواز مستقیم و غیر مستقیم به ایران بیاورند.
سوری تاکید کرد: برای پیشگیری از انتشار چنین ویروسی در کشور نیازمند سرعت عمل بیشتر مسئولان و تصمیم گیری توسط ستاد ملی کرونا هستیم.
عضو کمیته اپیدمیولوژی ستاد مقابله با کرونا در تهران اظهار کرد: محدودیت ها برای قرنطینه باید در کشور تشدید شوند و نباید منفی بودن تست کرونا فقط در نظر گرفته شود. لازم است تمام مسافران خارجی حاملان ویروس انگلیسی در نظر گرفته شده و تست شوند. همچنین باید تمام کسانی که در ۲ هفته گذشته سفر به انگلیس داشته اند مورد رصد و پایش قرار گیرند.
سوری گفت: اگر مسافری از خارج کشور به ایران آمد و جزو موارد مشکوک نوع جهش یافته ویروس بود فرد باید در قرنطینه کامل باشد و تمام افراد در تماس با او تست شوند.
او با بیان اینکه برخی از جهش ها به دلیل نبود شرایط مناسب برای ادامه حیات ویروس منجر به از بین رفتن آن به طور خود به خود می شوند، گفت: مردم باید برای پیشگیری از ابتلا به بیماری کرونا اقدامات مراقبتی و محافظتی خود را بیشتر کنند.
سوری گفت: در حال حاضر رعایت دستورالعمل های بهداشتی مرم باید دقیق تر از گذشته انجام شود و افراد از ترددهای غیر ضروری در سطح شهر و به خصوص مراکز شلوغ به طور جدی بپرهیزند.
سوری یادآوری کرد: مردم باید اقدامات حفاظتی مانند زدن ماسک و شستن دست ها با آب و صابون را دقیق تر از گذشته رعایت کنند تا از ابتلا به بیماری کرونا در امان باشند.
این اپیدمیولوژیست بیان کرد: افزون بر انگلیس مواردی از جهش جدید در کشورهای ایتالیا و آفریقای جنوبی و به خصوص در جنوب شرقی کشور بریتانیا گزارش شده است اما به طور کلی این جهش ویروس جدید بوده و نیازمند مطالعه و تحقیقات بیشتری بر روی آن است.
او گفت: بر اساس پیش بینی های انجام گرفته احتمالاً واکسن های موجود بر روی جهش جدید ویروس کرونا اثر بخش هستند، اما اظهارنظر دقیق در این زمینه نیازمند مطالعه و تحقیق بیشتر است.