به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از رویترز، کیت اوبراین، مدیر ایمن سازی سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد کشورهای فقیرتر میتوانند دریافت و تزریق واکسن کووید-۱۹ را در این ماه با برنامه و تصمیمی تحت حمایت این سازمان با هدف کمک به پایان همه گیری، شروع کنند.
اوبراین در رویدادی مجازی گفت: کووَکس ۶ میلیارد دلار جمعآوری کرده تا بتواند به ۹۲ کشور فقیر و در حال توسعه جهان که امکانات ضعیفی برای خرید واکسن دارند، کمک مالی کند.
تاکنون کشورهای ثروتمندتر از جمله انگلیس، اعضای اتحادیه اروپا، آمریکا، سوئیس در صف دریافت واکسن از شرکتهایی از جمله فایزر، مدرنا و واکسن آکسفورد هستند.
WHO در تاریخ ۳۱ دسامبر لیست استفاده اضطراری خود را به واکسن فایزر اختصاص داد و اکنون در حال بررسی واکسنهای آکسفورد و سینوفارم چین برای وضعیت مشابه است و همچنین با مدرنا و موسسه گامالیای روسیه در مورد تصمیم خود گفتگو کرده است.
اوبراین افزود: این مرکز به بیش از ۲ میلیارد دوز واکسن دسترسی دارد. ما احتمالا اواخر ژانویه تحویل این واکسنها را آغاز خواهیم کرد، و در غیر این صورت توزیع واکسن مطمئنا اوایل یا اواسط فوریه انجام خواهد شد.
او گفت: تاکنون حدود ۱۵ سازنده واکسن دادههایشان را به WHO ارسال کردهاند و از آنها خواسته شده است که از این الگو پیروی کنند. ما انتظار داریم که در هفتههای و ماههای آینده واکسنهای اضافی را برای موارد اضطراری استفاده کنیم و این پایان ماجرا نیست.
اتحاد واکسن و ائتلاف نوآوریهای آمادگی همه گیری نیز از کووَکس پشتیبانی میکند. در مجموع ۱۹۰ کشور مشمول این طرح هستند، از جمله کشورهای ثروتمندتر که خود سرمایه گذاری میکنند.
ایران هم برای خرید ۱۶.۸ میلیون دوز واکسن کرونا از کووکس اقدام کرده است.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره اینکه آیا مردم در انتخاب واکسن مختار خواهند بود؟ گفت: اینکه مردم بخواهند انتخاب کنند واکسن تزریقی را انتخاب کنند کنند، ممکن نیست و مهم این است که چه واکسنی وارد کشور میشود، از طرفی باید توجه داشت که برخی واکسنها برای گروه سالمندان ایمن نیستند، بنابراین تزریق واکسن به موارد مختلفی بستگی دارد.
وی در پاسخ به این سوال که در توزیع واکسن آنفلوانزا اولویت ها به درستی اعمال نشد و بیم آن می رود که این اتفاق در واکسن کرونا رخ دهد، گفت: داستان واکسن کرونا با واکسن آنفلوآنزا خیلی متفاوت است. واکسن کرونا همه را تحت تاثیر قرار داده و با آنفلوآنزا کاملا متفاوت است. امسال تعداد انگشت شماری به آنفلوآنزا مبتلا شدند که به دلیل رعایت دستورالعملها بود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: مطمئن باشید که در زمینه واکسن کرونا شفاف سازی انجام خواهد شد و اطلاع رسانی صورت خواهد کرد و به دقت تمام اطلاعات واکسیناسیون ثبت و ضبط میشود و فکر نمیکنم در این زمینه دغدغهای نداریم و مردم نگران نباشند، اگر فردی در اولویت تزریق باشد، قطعا واکسن برای او تزریق خواهد شد.
رئیسی درباره نظر ایران درباره واکسن اسپوتنیک روسیه گفت: در زمینه خرید واکسن خارجی چند نکته وجود دارد؛ نخست اینکه واکسنی وارد خواهد شد که مورد تایید سازمان جهانی بهداشت باشد. واکسن اسپوتنیک در ابتدا تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را نداشت، اما اکنون در مسیر اخذ تاییدیه قرار دارد واین واکسن در سبد کووکس قرار دارد.
وی افزود: مذاکراتی با روسیه و سایر کشورها داشتیم. باید توجه کرد که ظرفیت تولید واکسن کرونا در روسیه آنقدر نیست که بتوان به میزان زیاد آن را به ایران تحویل دهند. بسیاری از شرکتها و کشورها هستند که در حد دوز ۱۰۰ تا ۲۰۰ هزار واکسن میتوانند داشته باشند، اما این کافی نیست و به همین دلیل از با چند کشور وارد مذاکره شده ایم تا بتوانیم واکسن مورد تایید و مطمئن را در دسترس قرار دهیم باید توجه داشت از آنجایی که واکسن روسیه در سبد کووکس قرار دارد، در سبد واکسیناسیون ما هم میتواند قرار بگیرد.
رئیسی درباره واکسن تولید مشترک ایران و کوبا گفت: دوستان ما در کوبا در حال مذاکره هستند و تولید مشترک با کوبا بسیار ارزشمند است و باید توجه داشت که فاز یک و دو انسانی تست واکسن انسانی در کوبا انجام شده است و تایید رئیس جمهور و وزیر بهداشت این است که واکسن مورد تایید ساخته شده وارد کشور شود یا واکسن با مشارکت ایران تولید شود و اگر این واکسن وارد شود ما فاز سه را در ایران دنبال خواهیم کرد.
شرط ورود مسافران از کشورهای اروپایی به ایران
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره ممنوعیت پروازها به انگلیس، گفت: پرواز به کشور انگلیس را به صورت رفت و برگشت ممنوع کردیم و پرواز غیر مستقیم هم که از انگلیس به استامبول و بعد به ایران میآمد، ممنوع شده است. تمام مسافران از کشورهای اروپایی که بخواهند وارد ایران شوند، باید ۴۸ یا ۷۲ ساعت قبل PCR منفی داشته باشند و بعد بتوانند وارد کشور شوند.
او افزود: دوم اینکه دستور دادیم که تمام پروازهای اروپایی که وارد ایران میشوند، دوباره از مسافرانشان تست بگیریم و اینها تا مشخص شدن جواب تست شان باید در قرنطینه خانگی بمانند. با این حال میگویم که ویروس تنفسی ویروسی نیست که با بستن مرزها وارد نشود و بالاخره از یک جایی وارد میشود. تنها کاری که باید انجام دهیم فاصله گذاری و دوری از تجمعات است. به ویژه اینکه ویروس جهش یافته در ترکیه، عمان و اخیرا در پاکستان مشاهده شده است؛ بنابراین باید پروتکلها را به صورت کامل رعایت کنیم.
رییسی درباره تجمعات در دفاتر پیشخوان دولت، آرامستانها و... و برگزاری برخی مراسمهای عروسی گفت: زمانی که میگوییم که رعایت دستورالعملها به میزان ۸۶ درصد رعایت میشود، این میانگین کشوری است. واقعا در برخی از شهرها میزان رعایت دستورالعملها پایین و حدود ۷۰ درصد است. وقتی میگوییم ۷۰ درصد مردم دستورالعملها را رعایت میکنند، یعنی ۳۰ درصد دستورالعملها را رعایت نمیکنند. در یک جمعیت ۸۰ میلیونی کشور وقتی ۱۰ درصد رعایت نمیکنند، بدان معناست که هشت میلیون نفر دستورالعملها را رعایت نمی کنند واین عدد کمی نیست.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: در شورای عالی نظارت ستاد ملی کرونا ابلاغ شده است که سطوح نظارت در تمام دستگاهها اعمال شود و در طرح شهید قاسم سلیمانی هم بحث نظارتی داریم که بسیج، هلال احمر و... در این زمینه نظارت میکنند و برخوردهای قانونی هم انجام میشود. حتی در مواردی بانک یا پیشخوان تعطیل شده و یا با مسئول اداری برخورد شده یا مسئولی عزل شده است. البته ۱۰۰ درصد خیالمان راحت نیست که همه دستورالعملها رعایت میشود. شاید اینکه هنوز مرگ و میر و ابتلا داریم به دلیل است که در برخی جاها دستورالعملها رعایت نمیشود و هر گونه بی توجهی به رعایت دستورالعملها میتواند به بیماری منجر شود.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: اولویت های تزریق واکسن را مشخص کرده ایم و اولویت بندی تزریق واکسن کووید ۱۹ در ایران مشخص شده است و روز شنبه این اولویت ها در ستاد ملی مقابله با کرونا اعلام میشود و بعد از تصویب نهایی و اطلاع رسانی خواهد شد. تقریبا اکثر کشورها اولویتهای مشترکی برای تزریق واکسن دارند. افراد در معرض آسیب شامل کادر بهداشت و درمانی در بخش های مراقبت ویژه، افراد سالمند بالای ۷۵ سال، سالمندانی که در خانه سالمندان زندگی میکنند و مبتلایان به بیماری های زمینه ای هستند و ۴ فاز برای واکسیناسیون عمومی کرونا در نظر گرفته ایم و با توجه به تعداد واکسنیهایی که به دست ما میرسد، برنامه ریزیها صورت میگیرد و به نظر من باید اولویت بندی ها به صورت شفاف در اختیار رسانه ها و عموم مردم قرار گیرد و تا هفته آینده این اولویتها در اختیایر رسانهها و عموم مردم قرار خواهد گرفت.
معاون بهداشت وزیر بهداشت گفت: تصور ایمنی جمعی با ابتلا به کرونا را به هیچ عنوان اخلاقی نمیدانیم و آن را تایید نمیکنیم. اینکه بگوییم همه به ویروس مبتلا شوند و بگوییم ایمنی ایجاد شده، غیر اخلاقی است و به دنبال چنین سیاستی نیستیم.
او افزود: فرض کنید میخواهیم به گروه اولویت داری واکسن بزنیم و این فرد در دو ماه گذشته به بیماری مبتلا شده باشد، این فرد از اولویت واکسن خارج میشود، زیرا ایمنی بدن خود این فرد فعلا وجود دارد. یک میلیون نفر افراد در معرض خطر هستند و برخی گروه های شغلی مانند غساله ها به دلیل ارتباط با اجساد کووید ۱۹، جانبازان بالای ۵۰ درصد و جانبازان تنفسی، بیماران سرطانی و افراد شاغل در نیروی انتظامی و زندانها در معرض خطر محسوب می شوند و باید حداقل ۲۱ میلیون نفر را در کشور واکسینه کنیم و ۴۲ میلیون دوز برای این جمعیت نیاز داریم.
خطر پیک کرونا در بهمن و اسفند ماه
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: در پنجم آبان ۴۳ شهر را قرمز اعلام کردیم و محدودیتهای شدید اعمال شد. ۱۴ آبان، ۶۴ شهر را با محدودیت بالا قرمز اعلام کردیم. در اول آذر ماه ۱۶۰ شهر را در کشور با محدودیتهای بسیار شدید قرمز اعلام کردیم. در نیمه دوم آذر ماه شاهد افت بیماری بودیم و بعد از آن طرح شهید قاسم سلیمانی را اجرا کردیم و همه این موارد منجر به این شد که میزان رعایت دستورالعملها بالای ۸۶ درصد شده است و شرایط را با اردیبهشت ماه که این میزان به ۲۶ درصد رسیده بود مقایسه کنید. مجموع این شرایط تا حدود زیادی مدیریت بیماری را کلید میزند. هر یک از این عوامل موثر در کاهش مرگ ومیر بیماری مخدوش شود، دوباره بیماری کرونا پیک میزند. کشور ما بسیار مستعد است که اواخر بهمن و در اسفند ماه پیک بزند و باید این عوامل را رعایت کنیم.
به گزارش خبرنگار حوزه کلینیک گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از الحوار تونس ترکمنستان دارای یک سلاح مخفی است که ادعا می شود از این کشور در برابر بیماری کرونا محافظت میکند؛ منظور از این سلاح دود ناشی از سوختن گیاه اسپند با مزایای پزشکی ادعایی است که رئیس جمهور این کشور از آن تمجید و تاکید میکند که استعمال آن مانع از شیوع این ویروس همه گیر میشود.
خانم Aina Garayeva در مدرسهای که در عشق آباد، پایتخت ترکمنستان تدریس میکند، نه تنها دمای بدن دانش آموزان را اندازه گیری میکند، بلکه او مرتباً کلاس را با این گیاه بخور میدهد.
گارایوا معلم ۴۲ ساله به خبرگزاریها میگوید: با با این کار از دستورالعملهای ابلاغی پیروی میکنیم.
اسپند از مدتها پیش در خاورمیانه، آفریقای شمالی و آسیای میانه برای درمان «بیماریهای متعدد و از بین بردن بلایا» استفاده شده است.
در ترکمنستان این گیاه که رایحه بسیار قوی دارد، به نام «Iuzerlik» به معنی «داروی ضد بیماری» نامگذاری شده است و هنگام شیوع ویروسهای واگیردار استفاده از آن فزونی مییابد. در ماه مارس گذشته، رئیس جمهور ترکمنستان با تحسین توانایی این گیاه در از بین بردن باکتریها و ویروس ها، دستور استفاده دائمی از این گیاه را صادر کرد.
از زمان صدور این بخشنامه ها، قیمت هر بسته از این گیاه پنج برابر افزایش یافته و به ۵ منات (حدود ۱.۵۲ دلار) رسیده است.