به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، علیرضا رئیسی سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا در ارتباط زنده تلویزیونی با بخش خبری با خبرنگاران جوان بیان کرد: ٢ ساعت جلسه کمیتههای تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا با حضور رئیس جمهور برگزار شد، اعضای کمیته های تخصصی ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمات مهمی برای هفته آینده گرفتند و ٢ تصمیم قطعی شد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره جزییات ممنوعیت سفر در تعطیلات عید فطر گفت: مقرر شد تا هفته آینده از روز سه شنبه ۲۰ اردیبهشت ماه ساعت ١٢ تا شنبه ۲۵ اردیبهشت ماه تمام راه های ارتباطی بین استان ها بدون در نظر گرفتن رنگ بندی کرونایی و صرف قرمز، نارجی، زرد و یا آبی بودن بسته باشد.
رئیسی ادامه داد: ورود و خروج به و از شهرها ممنوع است تا از سفرهای منتهی به تعطیلات عید فطر جلوگیری کنیم و این تصمیم برای تمام استانهاست و ممنوعیت سفر در روزهای منتهی به تعطیلات عید فطر مشمول حمل و نقل عمومی نخواهد شد.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا درباره تصمیم جدید در اعمال محدودیتهای کرونایی گفت: ما در هفته آینده شاهد تشدید نظارت بر رعایت پروتکل ها به ویژه در اصناف خواهیم بود اما بنا را تغییر دادیم و گروه مشاغل یک و ٢ در شهرهای نارنجی و قرمز میتوانند فعالیت کنند اما سخت گیری درباره عدم رعایت پروتکل افزایش پیدا میکند و اگر کسب و کاری پروتکلها را رعایت نکند و این موضوع مسجل شود، این کسب و کار ٣ هفته در شهرهای قرمز و ٢ هفته در شهرهای نارنجی تعطیل خواهد شد.
رئیسی بیان کرد: درباره برگزاری امتحانات پایه نهم و دوازدهم و کنکور سراسری و کارشناسی ارشد تصمیم گیری به شنبه موکول شد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، محسن فرهادی معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پزشکی درباره محدودیت های کرونایی در عید فطر گفت: طبق مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا، انجام هرگونه سفر از روز سه شنبه ۲۱ تا شنبه ۲۵ اردیبهشت ممنوع است.
او گفت: وزارت راه و شهرسازی و سایر دستگاه های مرتبط باید در این روزها برای فروش بلیط های هواپیمایی که توسط شرکت ها فروخته شده است تهمیداتی بیاندیشند، همچنین برای سفرهای زمینی با قطار، مترو و ماشین های شخصی تصمیماتی نظیر مسدود کردن راه ها از همان روز سه شنبه از ساعت ۲ بعدازظهر تا روز شنبه اتخاذ شده است.
فرهادی در ادامه اضافه کرد: به نوعی تردد قرنطینه ای در استان ها اعمال شده است، همچنین افراد جامعه توجه داشته باشند که این محدودیت ها و عدم ترددها در جهت جلوگیری از گسترش این ویروس جهش یافته جدید است.
معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت اظهار کرد: محدودیت در سفرها شامل تمامی استان های کشور می شود و هیچگونه ارتباطی با رنگ بندی ها ندارد .
او افزود: نیروی انتظامی در این ایام مکلف شده است، تمامی مسیرها را مسدود کرده و با برنامه های از پیش تعیین شده خود با متخلفان به هر دو روش جریمه و ممانعت از تردد استانی برخوردهای لازم را انجام دهد.
فرهادی گفت:ضمن تاکید بر تشدید نظارت ها و اعمال محدودیت ها وظیفه داریم، حلقه محدودیت ها را تنگ تر کنیم تا اعمال محدودیت با صورت جدی تر در سراسر کشور اعمال شود .
او خبرداد: در حال حاضر در شهرهای قرمز، مشاغل گروه های ۱ و ۲ مجاز به فعالیتند و با رویکرد جدید وزارت بهداشت، مشاغل بیشتری می توانند مشروط به رعایت دستورالعمل ها به فعالیت خود ادامه دهند.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، سازمان جهانی بهداشت (WHO) امروز واکسن کرونای چینی سینوفارم را در فهرست مصرف اورژانسی خود قرار داد.
براساس این گزارش؛ این واکسن توسط انستیتو محصولات بیولوژیکی پکن، زیرمجموعه گروه ملی بایوتک چین (CNGB) تولید شده است.
گفتنی است؛ واکسن سینوفارم ششمین واکسن کرونا پس از واکسنهای فایزر-بیونتک، دو واکسن استرازنکا (اسکی بایوساینس و سرم انستیتو هند)، واکسن یانسن و واکسن مودرنا است که در فهرست مصرف اورژانسی WHO قرار گرفته است.
«تدروس آدهانوم»، مدیر کل سازمان جهانی بهداشت در یک نشست خبری روز جمعه گفت: «این اقدام، فهرست واکسنهایی که کوواکس میتواند خریداری کند را گسترش میدهد و به کشورها برای سرعت بخشیدن به روند قانونگذاریهای خودشان و وارد کردن و تزریق واکسن اطمینان میدهد.»
روزنامه واشنگتنپست نوشته واکسن سینوفارم در دنیا مورد استفاده وسیع قرار گرفته و ۶۵ میلیون دوز از آن تزریق شده است.
یک گروه مستقل مشورتی سازمان جهانی بهداشت در هفته جاری اعلام کرد که «اطمینان دارد» واکسن سینوفارم برای ایجاد ایمنی در افراد بین ۱۸ تا ۵۹ سال کارآیی قابل ملاحظهای دارد. او برای تأیید اظهاراتش به نتایج آزمایشهای بالینی انجام شده در چین، بحرین، مصر، اردن و امارات متحده عربی اشاره کرد.
با وجود این، «گروه مشاوران راهبردی» سازمان جهانی بهداشت گفته اطمینان چندانی به کارآیی این واکسن در افراد بالای ۶۰ سال ندارد.
کرونای جدید یکی از ۷ نوع ویروس شناخته شده «کرونا» است که باعث ایجاد بیماری در انسان میشود. ۴ گونه از این نوع ویروسها علائمی شبیه سرماخوردگی خفیف ایجاد میکنند و سه گونه دیگر باعث ایجاد بیماریهای حاد تنفسی نظیر «نشانگان تنفسی حاد» (سارس)، «نشانگان تنفسی خاورمیانه» (مرس) و «کووید-۱۹» میشوند که در مواردی به مرگ منجر میشود.
سازمان جهانی بهداشت بعد از ابتلای بیش از ۱۲۱ هزار نفر در سراسر جهان به این بیماری آن را «همهگیر جهانی» اعلام کرد.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از رویترز، تجزیه و تحلیل جدید موسسه سنجش بهداشت دانشگاه واشنگتن (IHME) تخمین زده است که بیماری همه گیر کووید-۱۹ نزدیک به ۶.۹ میلیون مورد مرگ در سراسر جهان ایجاد کرده است که بیش از دو برابر آمار رسمی ثبت شده است.
این گزارش نشان میدهد آمار درست و دقیق مرگ و میر گزارش نمیشود، زیرا بیشتر کشورها فقط مواردی را که در بیمارستانها رخ میدهد، ثبت میکنند.
IHME یک سازمان تحقیقاتی بهداشتی مستقل است که سنجش قابل مقایسهای از مشکلات بهداشتی جهان را ارائه میدهد و در گذشته به تایید کاخ سفید رسیده و گزارشهایش توسط مقامات بهداشتی عمومی به طور مداوم از نزدیک رصد میشود.
بر اساس گزارش IHME، میزان مرگ و میر ناشی از کووید-۱۹ رابطه بسیار نزدیکی به میزان انجام آزمایش در یک کشور دارد.
IHME آمار کلی فوتیهای کرونایی ثبت شده را با تعداد واقعی مرگهای ناشی از همه گیری مقایسه کرده است. در آمریکا تجزیه و تحلیل برآورد مرگ ناشی از کووید-۱۹ بیش از ۹۰۵ هزار نفر است این در حالی است که ارقام رسمی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای این کشور روز چهارشنبه میزان جانباختگان کرونایی را ۵۷۵، ۴۹۱ تن گزارش کرده است.
بر اساس گزارش این مرکز این آمار تنها شامل مرگ ناشی از ویروس است نه مرگ ناشی از اختلال همه گیری در سیستمهای بهداشتی و اجتماعی.
به گفته رئیس IHME بسیاری از کشورها تلاش استثنایی را برای ارزیابی تلفات همهگیری اختصاص دادهاند، اما تجزیه و تحلیلها نشان میدهد ردیابی دقیق یک بیماری عفونی جدید و به سرعت در حال گسترش دشوار است.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، بنابر اعلام مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت بهداشت از دیروز تا امروز ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۱۷ هزار و ۷۶ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که دو هزار و ۶۸۱ نفر از آنها بستری شدند.
مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به دو میلیون و ۶۲۷ هزار و ۹۴ نفر رسید.
متاسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۳۳۵ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جان باختگان این بیماری به ۷۴ هزار و ۲۴۱ نفر رسید.
خوشبختانه تا کنون دو میلیون ۷۴ هزار و ۸۹ نفر از بیماران، بهبود یافته و یا از بیمارستانها ترخیص شده اند.
پنج هزار و ۵۳۴ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند.
تا کنون ۱۶ میلیون و ۷۸۹ هزار و ۳۳۸ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شده است.
در حال حاضر ۱۰۲ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۲۳۵ شهر در وضعیت نارنجی، ۱۱۱ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.
تا کنون یک میلیون و ۲۳۱ هزار و ۶۵۲ نفر دُز اول واکسن کرونا و ۲۵۳ هزار و ۶۳۵ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده اند و مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به یک میلیون و ۴۸۵ هزار و ۲۸۷ دُز رسید.
به گزارش حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، مسلم چشمی، رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با حضور در برنامه «طبیب» در خصوص اهداف طرح شهید سلیمانی گفت: هدفگیری این طرح قطع زنجیره ویروس و درمان است، در تفاهمنامهای که از ابتدا با وزارت بهداشت داشتیم طرح غربالگری را اجرا کرده و حدود ۸۰ تا ۸۵ درصد مردم را غربالگری کردیم و با آسیبشناسی به این طرح رسیدیم و سه تیم را در نظر گرفتیم که بحث بیماریابی فعال، نظارت بر رعایت پروتکلها و تیم حمایتی برای خدمت به افراد کرونایی انجام شد.
او افزود: در این راستا ستاد بسیج در مجموعه استانها، نواحی، حوزهها، دانشگاههای علوم پزشکی، مراکز درمانی، هلال احمر و باقی مراکز مرتبط یک تیم بزرگ شدند و الحمدالله موفق عمل کردند. این طرح در ابتدا چهار ماهه بود و چند گام داشت به تدریج قبل از عید طرح تشدید را ارائه کردیم، در این طرح به دنبال این بودیم که بیماریابی فعال را شدت ببخشیم و اطرافیان بیمار را ایزوله کنیم، این طرح خوبی بود و مبنای علمی داشت، اما همکاری لازم انجام نشد.
این متخصص داروسازی با اشاره به اینکه ما در این طرح دو گروه کار انجام میدهیم، اظهار کرد: یک سری کارها ایجابی و یک سری کارها سلبی است که در وزرات کشور متمرکز شده و آنها باید به عنوان قرارگاه عملیاتی کمک کنند مثل کنترل ورود و خروجها، کنترل رفت و آمدها، اعمال محدودیتها همه از وظائف این بخش بود که متأسفانه در این بخش کمک خوبی نشد و ما در این حوزه موفق نبودیم.
چشمی همچنین عنوان کرد: ما اخیرا به گام پنجم رسیدیم، در این گام این سه تیم کار خودشان را انجام میدهند علاوه بر اینکه در حوزه نظارت کمک بیشتری به مجموعه بهداشت و درمان میکنیم، چون ۲۲ قشر در بسیج داریم مثل بسیجهای دانشآموزی، فرهنگیان یا پزشکی و در گام پنجم قرار شد که هر ۲۲ قشر در حوزه رعایت پروتکلها به ویژه در بسیج اصناف نقش بیشتری داشته باشند، موضوع دیگر واکسیناسیون عمومی است که ما در واکسیناسیون هم کمک بسیاری خواهیم کرد.
او با اشاره به اینکه اگر بخواهم منصفانه صحبت کنم وزارت بهداشت همکاری خوبی با بسیج داشت، اضافه کرد:، اما مجموعه دولت آن طور که انتظار داشتیم کمک نکرد و میتوانست همکاری بهتری با ما داشته باشد به ویژه آنکه اگر در بخشهای سلبی و پشتیبانی کمک بیشتری میشد قطعا میتوانستیم موفقتر عمل کنیم، البته قولهایی داده شده تا برای آینده کمک بیشتری شود، منظورم وزارت بهداشت نیست، چون ما در یک تیم هستیم.
رئیس بسیج جامعه پزشکی کشور با تأکید بر اینکه هر جا استانداری و فرمانداری، علوم پزشکی همکاری خوبی داشتند در کنترل بیماری موفق بودیم و هر جا این همکاری خوب نبوده بیماری هم شدت بیشتری داشته، تصریح کرد: در برخی از شهرها بسیجها دست تنها بودند و توفیقی نداشتیم، مثلا در همین گام چهارم، در هر صورت بخشی از وظائف به دولت برمیگردد، از طرف دیگر مردم هم رعایت نکردند در همین ایام نوروز ویروس هم چرخید و تمام استانها را قرمز کرد.
چشمی در پایان در خصوص همکاریهای بسیج با وزارت بهداشت در حوزه واکسیناسیون نیز گفت: در خصوص واکسیناسیون یک سند ملی راهبردی تدوین شده و آنجا هم گامبندی شده و قرار است در گام پنجم به وزارت بهداشت در این حوزه نیز کمک کنیم. در هر صورت این یک کار تیمی است و کسی اینجا به دنبال سهمخواهی نیست، ما همه به دنبال کنترل اپیدمی هستیم و قرار نیست در اینجا پرچم مثلا دولت یا مجلس بالا رود، لذا مجموعهها و تیمها قشری و سیاسی به موضوع نگاه نکنند، این یک کار ملی است و همه باید دست به دست دهیم تا یک برگ زرینی در مجموعه اقدامات جمهوری اسلامی ثبت شود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، بیگلری، رئیس انستیتو پاستور ایران در برنامه تیتر امشب اظهار کرد: تزریق واکسن آسترازنکا از ۶ اردیبهشت روی ۲۴ هزار نفر در شهرهای ساری، بابل، یزد، اصفهان، کرمان، بندرعباس و زنجان آغاز شده است و همچنان ادامه دارد.
او افزود: در دو استان زنجان و یزد علاوه بر تزریق دو دوز واکسن از دوز یادآور هم استفاده میکنیم و واکسن آسترازنکا اولین واکسنی است که دوز یادآور آن همراه خودش عرضه شده است.
بیگلری تصریح کرد: در حال حاضر تمام کشورهای واکسن ساز ملزم شده اند تا دوز یادآوری هم برای واکسن خود داشته باشند چرا که وقتی دو دوز واکسن زده میشود بعد از مدتی ایمنی بدن کاهش پیدا میکند و حتما نیاز به دوز یادآور است، به همین علت برای این واکسن دوز یادآور هم طراحی کرده ایم تا بعد از انتقال واکسن دوز یادآور هم به افراد تزریق شود.
او ادامه داد: دوز یادآور در حال مطالعه است و اطلاعات اولیه نشان داده که تزریق همین دوز میتواند برای افرادی که قبلا به کرونا مبتلا شده اند کافی باشد.
داوطلب شدن ۷۰ هزار ایرانی برای تزریق واکسن کوو ایران برکت
در ادامه مظهری مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت اظهار کرد: در فاز یک این واکسن یک گروه ۸۸ نفره را مد نظر قرار داده بودیم و در فاز دوم یک گروه ۲۸۰ نفره را مدنظر قرار دادیم که هر دو با موفقیت انجام شدند و فاز سوم را شروع کرده ایم که در حال حاضر مشغول غربالگری و تعیین نوبت برای داوطلبان هستیم تا بتوانیم ۲۰ هزار نفر را واکسن بزنیم.
او ادامه داد: غربالگری برای تزریق واکسن کوو ایران برکت شروع شده و ثبت نام داوطلبان را از هفته گذشته آغاز کرده ایم، تقریبا ۷۰ هزار نفر از هم وطنان ایرانی برای تزریق این واکسن داوطلب شده اند.
مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت تصریح کرد: طبق مصاحبههای تلفنی که قبل از مراجعه داوطلبان برای انجام آزمایشها داشته ایم متوجه شده ایم که برخی افراد مانند کسانی که قبلا به کرونا مبتلا شده اند، بانوان باردار و ... واجد شرایط تزریق واکسن کرونا شناخته نشده اند و برخی هم بعد از انجام آزمایشها از لیست مطالعه خط خورده اند.
مظهری بیان کرد: فاز ۳ واکسن کوو ایران برکت در استانهای تهران، کرج، مشهد، اصفهان، بوشهر و شیراز انجام میشود.
مدیر اجرایی طرح واکسن کوو ایران برکت افزود: در فاز یک ظرفیت تولید ۳ میلیون دزُ تا خرداد ماه در اختیار مردم قرار میگیرد و این ظرفیت در تیرماه به ۷ میلیون دزُ و در شهریور ماه به ۲۰ میلیون دزُ خواهد رسید.
مظهری گفت: به محض دریافت مجوزهای لازم از وزارت بهداشت، بر اساس سیاستهای این وزارتخانه واکسن در اختیار مردم قرار میگیرد.
در ادامه اسحاقی، رئیس مؤسسه تحقیقات واکسن و سرمسازی رازی گفت: از اواخر اردیبهشت ماه یا اوایل خرداد فاز دوم تزریق واکسن را شروع می کنیم و بعد از گذشت دو ماه ، فاز سوم آغاز می شود.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان به نقل از مدیکال اکسپرس، مردم عادت کردهاند که در طی همه گیری ابتدا درجه حرارت خود را کنترل کنند، زیرا تب شاخص اصلی کووید-۱۹ است.
تفسیر جدید دانشکده پرستاری دانشگاه ایالتی واشنگتن، چنین نتیجه میگیرد که گرفتن دما نشانگر مفیدی برای آگاهی از ابتلا به ویروس کرونا در بزرگسالان نیست و به جای آن بهتر است از پالس اکسیمتر استفاده شود.
بر اساس این مقاله، در موارد سنجش علائم به ویژه تب، در تعریف استاندارد جهانی، درجه حرارت پایینتر از ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت، نشانه تب محسوب نمیشود و با توجه به این تعریف، در تحلیل این مقاله، بیش از ۳۰% از افرادمسن مبتلا به ویروس کرونا و عفونتهای جدی تب خفیف یا بدون تب دارند.
سایر علائم رایج کووید-۱۹ مانند خستگی، بدن درد و از دست دادن حس چشایی یا بویایی نیز ممکن است با توجیه افزایش سن، نادیده گرفته شود؛ به علاوه برخی از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ هیچ علامت قابل مشاهدهای از کمبود سطح اکسیژن از جمله تنگی نفس، ندارند، اما با این حال اشباع اکسیژن زیر ۹۰ ٪ دارند، چنین هیپوکسی بدون علامت میتواند با نتایج بسیار ضعیفی همراه باشد.
محققان این دانشکده میگویند، اکسیمترهای نبض ارزان قیمت و قابل حمل باید برای استفاده گسترده در غربالگری کووید-۱۹ در افراد مسن در نظر گرفته شوند، زیرا این دستگاهها میتوانند تغییرات اشباع اکسیژن را بدون سایر علائم عفونت تشخیص دهند.
به اعتقاد نویسندگان این مقاله، تشخیص (هیپوکسی بدون علامت) برای جلوگیری از پیشرفت عفونت و شروع درمان بسیار مهم است. مداخلات قبلی میتواند به بیماران کمک کند تا از اقدامات بسیار تهاجمی (به عنوان مثال لوله گذاری) جلوگیری کرده و تخصیص منابع بهداشتی کمیاب را بهبود ببخشند.
اسماعیل قادری فر، رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی در گفتوگو با خبرنگار حوزه فناوری گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، شتاب دهندهها در حقیقت نهادهای واسطه برای سرمایه گذاری، هدایت و حمایت از استارتاپها در قالبهای مشخص هستند این نهادهای واسط که عمدتا زیر مجموعه بخش خصوصی هستند توسط حامیان کسب و کارهای نوپا ایجاد میشوند.
او افزود: ماهیت شتاب دهندهها تاثیرگذاری در مسیر نوآوری و فناوری کشور خواهد بود به همین دلیل این نهادهای واسط با هدایت، حمایت و سرمایه گذاری بر استارتاپها سعی در تبدیل ایدههای آنان به کسب و کارهای بزرگ و حتی شرکتهای دانش بنیان دارند. در واقع هدف اصلی شتاب دهندهها تزریق نیروی انسانی متخصص و کاربلد به حوزههای استارتاپی است تا از این طریق به جریان نوآوری و فناوری کشور کمک شود.
قادری فر بیان کرد: با روی کار آمدن شتاب دهندههای حامی استارتاپهای حوزه ict و فناوری اطلاعات نسل اول اکوسیستم استارتاپی کشور با نقش آفرینی شتاب دهندههای تخصصی در سالها ۹۵ و ۹۶ شکل گرفته است.
او گفت: نسل اول اکوسیستم استارتاپی فعالیت خود را در حوزههای فناوری اطلاعات و ict در قالب تاکسیهای اینترنتی، خرید و فروش کالای دیجیتال آغاز کرده است.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی افزود: شتاب دهندهها با شناسایی، هدایت، حمایت و سرمایه گذاری بر استارتاپهای حوزه فناوری اطلاعات به موفقیتهای بسیار خوبی در کشور رسیده اند که این کار سبب شده است تا ما در حوزه زیست بوم نوآوری در بخشهای ict و فناوری اطلاعات یکی از پیشروترین اکوسیستمها و زیست بومهای منطقه آسیای جنوب غربی و موسوم به خاورمیانه باشیم.
او گفت: نسل دوم زیست بومهای استارتاپی از سال ۹۶ فعالیت خود را در حوزههای انرژی، آب، حوزه سلامت زیست فناوری، سلولهای بنیادی علوم شناختی و سایر حوزههای فناوری محور آغاز کرده است. با ظهور و بروز شتاب دهندههای تخصصی در حوزههای زیست فناوری و بیوتکنولوژی حمایتهای بسیار زیادی در این دو حوزه انجام شده است. به عنوان مثال با شیوع ویروس کرونا در جهان استارتاپها و شتاب دهندههای تخصصی حوزه زیست فناوری با کمک به جامعه علمی فناوری وحوزه سلامت کشور سعی در پیش گیری و کنترل ویروس کرونا داشته اند.
قادری فر بیان کرد: همچنین ما تا قبل ازشیوع ویروس کرونا در حوزه سلولهای بنیادی و طب بازشناختی به موفقیتهای بسیار خوبی دست یافته ایم؛ بنابراین نسل اول شتاب دهندههای فناوری (فناوری اطلاعات) و نسل دوم (فناوریهای تخصصی و یا تکنولوژی پایه) با حمایت از استارتاپهای مربوطه به توسعه فناوری در کشور کمک کرده اند.
رئیس مرکز توسعه فناوری های راهبردی در نهایت افزود: امروزه نزدیک به ۲۵۰ شتاب دهنده نوآوری در کشور فعال هستند که ۵۰ تا ۶۰ درصد آنها خارج از تهران قرار دارند. درواقع در تمام نقاط کشور شتاب دهندهای تخصصی با هدف پرورش و جذب نخبگان قابل مشاهده هستند، به عنوان مثال درمنطقه ویژه عسلویه که از آن به عنوان پایتخت انرژی کشور یاد میشود شتاب دهندههای تخصصی حوزه انرژی فعال هستند.
به گزارش حوزه بهداشت و درمانگروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، اجلاس مشترک روسای دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور و فرماندهان سپاه استانها با حضور وزیر بهداشت و رییس سازمان بسیج به صورت مجازی برگزار شد.
در این اجلاس علیرضا رئیسی، معاون بهداشت وزارت بهداشت اظهار کرد: بیش از ۱۴ ماه گذشته همواره شاهد همکاری وزارت بهداشت، سازمان بسیج و هلال احمر، بوده ایم و در آینده بیشتر در مورد مدیریت بیماری در ایران قضاوت خواهند کرد و خواهیم دید که ایران با توجه به تحریمها و شرایطی که داشته، از موفقترین مدیریتهای بیماری را داشته است.
او افزود: همیشه برای بسیاری از کشورهای دیگر و برخی افراد که در داخل کشور هستند و اطلاعات درستی ندارند، این سوال وجود دارد که این موفقیتها ناشی از اشکال در آمار است و مگر میشود که وضعیت ایران اینگونه باشد، اما ثابت کردیم که بسیاری از کارهایی که دیگران فکرش را هم نمیکنند، ما انجام میدهیم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا بیان کرد: سایتهای معتبری در دنیا وجود دارد که میزان مرگ و میر و ابتلا به بیماری را با توجه به جهش ویروس پیش بینی میکنند. سال گذشته در ماه های آذر و دی بر اساس مدل سازیهایی که در دنیا انجام شده بود، باید مرگ و میر بیشتر از هزار و ۲۰۰ مورد در روز داشتیم و اتفاقا در دی ماه، پایینترین میزان مرگ و میر بیماران را در کشور داشتیم و به زیر ۱۰۰ نفر رسید. این اشتباه محاسباتی که همواره کشورهای دیگر در همه زمینهها در مورد ایران میکنند، در مورد بیماری هم اتفاق افتاد.
رئیسی ادامه داد: این موسسات و کشورها بر اساس فرمولهای ریاضی و خشک، محاسبات میکنند اما قدرت هم افزایی نیروهایی که در ایران در کنار همدیگر قرار میگیرند را در محاسباتشان، در نظر نمیگیرند. ما با توجه به شبکه گسترده بهداشتی و همچنین نهادینه سازی همکاری بین بخشی که همواره بسیج و سازمانهای مردم نهاد در کنار ما بوده اند، قدرتی است که نمیشود با محاسبات ریاضی آنها را در نظر گرفت و در فرمول قرار داد.
معاون بهداشت وزارت بهداشت یادآوری کرد: در این مدت اقدامات بسیار خوبی با همکاری بسیج و وزارت بهداشت انجام شد و هنوز هم در حال انجام است. هم اکنون هم طرح شهید سلیمانی در حال اجراست و هیچ وقت متوقف نشده است؛ باید به استانها رفت و دید که چه جلوههایی از مدیریت شکل میگیرد.
او گفت: دکتر نمکی همواره تاکید داشته که اگر موفقیتی در مدیریت بیماریها کسب شود، موفقیت نظام است و به تنهایی مربوط به وزارت بهداشت نیست، گرچه ما شاید نواقصی داشته ایم که بر عهده میگیریم، اما اگر موفقیتی حاصل میشود، موفقیت نظام است و اگر به رسانههای معاند و بیگانه نگاه کنید میبینید که زبان شان بند آمده و نمیدانند که چه بگویند. به یک باره یک مدت فضاسازی میکنند، اما بلافاصله منتفی میشود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تصریح کرد: تاکنون ۵ گام در قالب بسیج ملی مقابله با کرونا اجرا کرده ایم. این گامها یک ابتدا و یک انتها دارد، همانگونه که ابتدای هر گام را اعلام میکنیم، انتهای هر گام را نیز اعلام میکنیم. انتهای گام پنجم، پایان شهریور امسال است و اول مهر نیز گام ششم آغاز میشود.
او اضافه کرد: گام پنجم با اهداف کلی از جمله مدیریت و کنترل کووید ۱۹ از طریق بیماریابی فعال، رهگیری حداکثری و واکسیناسیون در ۶ ماهه اول سال ۱۴۰۰، در حال اجرا است و علاوه بر بیماریابی فعال و رهگیری و قرنطینه، هدف بزرگی که به گام پنجم اضافه کرده ایم، واکسیناسیون عمومی است. همچنین، اهداف اختصاصی ما در این گام، واکسیناسیون فاز اول تا ۹۰ درصد در سه ماهه اول است که به آن رسیده ایم. واکسیناسیون فاز دوم تا ۹۰ درصد در سه ماهه اول و دوم یکی دیگر از اهداف جزیی ما است که شروع شده و به کمک بسیج به پایان خواهیم برد.
رئیسی گفت: یکی از اهداف جزیی ما در گام پنجم بسیج مقابله با کرونا، انجام واکسیناسیون فاز سوم تا ۹۰ درصد در سه ماهه دوم سال است و امیدواریم که تا پایان گام پنجم، فاز اول، دوم و سوم واکسیناسیون را با کمک بسیج به پایان برسانیم که جمعیت تحت پوشش در این فازها، حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیون نفر هستند.
رعایت اصول قرنطینه، کم هزینهترین و موثرترین اقدام است
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا افزود: از دیگر اهداف ما در گام پنجم، تست و بیماریابی ۱۰ نفر از افراد در تماس با مبتلایان و موارد شناسایی شده است. میانگین کشور بر اساس ۸۰ درصد رهگیری و بیماریابی فعال، باید به ازای هر بیمار، حداقل ۸ نفر از اطرافیان وی، مورد تست واقع شوند. یکی از نقاط ضعف ما، عدم رعایت قرنطینه توسط بیماران شناسایی شده است. کم هزینهترین و موثرترین اقدام این است که موارد شناسایی شده، اطمینان از رعایت قرنطینه آنهاست.
او تاکید کرد: در دو ماه گذشته بیش از ۴۰ هزار نفر از مبتلایان مثبت که قرنطینه بوده اند، نقض قرنطینه کرده اند و این افراد همانند یک بمب ویروسی در جامعه میچرخند. یکی از بزرگترین اهداف ما در گام پنجم، اطمینان حاصل کردن از رعایت قرنطینه موارد شناسایی شده با شیوه محله محور است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان کرد: در طرح شهید سلیمانی، تیمهای مختلف از جمله در رهگیری و بیماریابی فعالیت دارند که بسیج نیز در این تیمها مشارکت دارد و فعال است و بیشترین سهم در همکاری در این زمینه را بسیج داشته است. عزیزان ما در بسیج جامعه پزشکی نیز در تیمهای مراقبت در منزل با همکاران ما مشارکت دارند.
رئیسی یادآوری کرد: وضعیت نظارت ما در تیمهای نظارتی در طرح شهید سلیمانی شاید حدود ۷۰ درصد باشد، چون در کل کشور ۷ هزار نیروی بهداشت محیط و حرفهای داریم که وظیفه نظارت را برعهده دارند و هزار و ۵۰۰ نفر بازرس اصناف به ما کمک میکنند، اما بازهم در این حوزه مشکلاتی داریم. در تعیین رنگ بندی و محدودیت ها، چند بحث از جمله در ترددها، مشاغل، مراکز آموزشی و نظارت بر رعایت پروتکلهای فردی و اجتماعی مطرح است که بسیج در این زمینه میتواند به ما کمک بیشتری کند.
او گفت: در طرح شهید سلیمانی، تیمهای حمایتی نیز تشکیل شد و یکی از زیباترین اقداماتی است که انجام میشود. در بسیاری از کشورهای دنیا اگر به مردم میگویند که در خانه بمانید، ماهانه مقداری پول برای هزینههای زندگی به آنها پرداخت میکنند، اما فردی که یک مغازه کوچک دارد و بیمار شده، اگر به بیرون از منزل بیاید، نقض قرنطینه کرده و باید از این گونه افراد حمایت شود و تیمهای حمایتی با مشارکت بسیج، این حمایتها را به خوبی اضافه کرده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت تصریح کرد: تیمهای واکسیناسیون در کشور تشکیل شده که بسیج، عضو اصلی آن است. خیلی از سالمندان که با معلولیت یا بستری در خانه روبرو هستند و یا بیماران خاص، نمیتوانند برای تزریق واکسن، به مراکز مراجعه کنند و باید در خانه به آنها خدمت ارائه کنیم و آوردن آنها به مراکز واکسیناسیون، با خطراتی همراه است.
سالمندان بیشترین رعایت پروتکلها را در کشور دارند
رئیسی با بیان اینکه سالمندان بیشترین رعایت پروتکلها را در کشور دارند، تاکید کرد: بسیاری از سالمندان، ۱۴ ماه است که از خانه خارج نشدهاند، اما ممکن است برای تزریق واکسن از خانه خارج شوند و به کووید ۱۹ مبتلا شوند، بنابراین برای تزریق واکسن به سالمندان آسیب پذیر، برنامه ریزی کرده ایم.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: مجتمعهایی به نام مجتمعهای تجمیعی مانند سالنهای ورزشی، مصلی ها، حسینیهها و سالنهای بزرگ را پیش بینی کرده اند که محل واکسیناسیون ۵ تا ۶ مرکز بهداشتی، در این مجتمعها و سالنها با فضا و تهویه مناسب است و پیش بینی کرده ایم که بسیج نیز به ما کمک کند.
او ادامه داد: در واکسیناسیون چند بخش از جمله فراخوان، ثبت، تزریق و مراقبت از تزریق کنندگان و برنامه ریزی برای تزریق دوز دوم داریم که برنامه ریزی مفصلی انجام شده و بسیج با توجه به کمبود نیروهای بهداشتی و درمانی میتواند کمکهای زیادی به ما داشته باشد.
رئیسی با اشاره به گستردگی مراکز بهداشتی و درمانی در سراسر کشور، افزود: سازمانهای بین المللی، ایران را جزو بهترین کشورها میدانند. در ایام کرونا اجازه ندادیم حتی یک خدمت مادران باردار، به تاخیر بیفتد و خدمات مادران باردار نسبت به قبل از بیماری کووید ۱۹، حدود ۱.۲ برابر افزایش یافته و روزانه بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار نفر در حوزه سرپایی کووید ۱۹ به مراکز بهداشتی مراجعه میکنند و اگر این سیستم شبکه بهداشتی کشور وجود نداشت، بیمارستانها پاسخگوی حجم مراجعات نبودند. خوشبختانه هیچ خدمت بهداشتی در طول ایام کرونا، عقب نمانده است.
معاون بهداشت وزارت بهداشت گفت: از مهر سال جاری واکسیناسیون فاز ۴ کووید ۱۹ در کشور که واکسیناسیون عمومی است، آغاز میشود و تا آن زمان، حجم قابل توجهی از واکسنهای داخلی، در اختیار ما قرار دارد و گروه هدف ما در فاز ۴ حدود ۴۰ میلیون نفر هستند و در این فاز، تمام توان بسیج، هلال احمر و وزارت بهداشت باید به کار گرفته شود. شاید کمی دیر نسبت به کشورهای پیشرفته دنیا واکسیناسیون را به خاطر بدعهدیهای شرکتهای سازنده آغاز کردیم، اما مطمئن باشید یکی از اولین کشورهایی خواهیم بود که واکسیناسیون را به پایان میرسانیم.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی باشگاه خبرنگاران جوان، ایرج حریرچی سخنگوی وزرات بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور در خصوص روند اجرای واکسیناسیون افراد بالای ۸۰ سال در کشور اظهار کرد: واکسیناسیون این گروه سنی از افراد در هر استانی متفاوت است در اکثر استانها بیش از ۵۰ درصد و در برخی دیگر از استانها ۶۰ درصد افراد بالای ۸۰ سال واکسینه شده اند که امیدواریم تا آخر هفته عمده افراد گروه سنی بالای ۸۰ سال در کشور واکسینه خواهند شد.
اوافزود: در هفته آینده با شروع واکسیناسیون افراد بالای ۷۵ سال لکه گیری واکسیناسیون بالای ۸۰ سال نیز ادامه خواهد یافت. همچنین افرادی که قبلا به مراکز درمانی برای دریافت واکسن مراجعه کرده اند از طریق پیامک و یا تماس تلفنی واکسینه خواهند شد.
او در خصوص افراد ساکن در شهرهای بزرگ که با مشکلات مالی و اقتصادی به بخشهای خصوصی برای دریافت واکسن مراجعه کرده اند گفت: در هفتههای آتی از طریق سامانه سلامت با ارائه کد ملی تاریخ تولد و شماره همراه با این دسته از افراد تماس گرفته و واکسن دریافت خواهند کرد.
حریرچی در خصوص میزان واکسن تصریح کرد: هیچ نگرانی در زمینه میزان واکسن موجود نه تنها برای گروه سنی بالای ۸۰ سال و حتی دیگر گروههای سنی نبوده بلکه شاهد خبرهای بسیار خوبی را در جهت واردات واکسن در روزهای آتی خواهیم بود و امیدواریم افراد بالای ۶۵ سال و گروههای سنی بین ۱۵ تا ۶۴ ساله که سابقه بیماریهای زمینهای دارند تا ۲۰ یا ۳۰ خرداد واکسینه شوند.
او در خصوص تفاوت ویروس هندی انگلیسی و افریقای بیان کرد: مردم در مورد هم این ویروسها باید به رعایت دستورالعملهای بهداشتی بپردازند و خود را درگیر نام ویروس نکنند، اما نگرانی ما از ویروس آفریقای نسبت به دیگر نوع جهش یافته کرونا بیشتر خواهدبود و براساس آمار و تجربههای بین المللی این نوع ویروس از کرونای هندی و برزیلی جهش یافتهتر و مقاومتر در برابر درمان و واکسیناسیون خواهدبود، اما تنها درخواست ما رعایت شیوه نامههای بهداشتی است.
او گفت: برخی از علائم کرونای هندی در داخل کشور مشاهده شده است. همچنین احتمال این که با ورود اتباع هندی در تاریخ ۲۲ فرودین و ۲ اردیبهشت کرونای هندی به داخل مرزهای کشور وارد شده باشد بسیار زیاد است، اما در ساعت ۲۴ امشب مشخص خواهد شد که آیا کرونای این اتباع از نوع جهش یافته هندی است با خیر.